Slovenija
1061 ogledov

Radi bi preiskali Roberta Goloba in njegova podjetja, pa se vse bolj zapleta

evropske volitve 2024, Svoboda
1/2
Saša Despot
Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda je bila danes uradno ustanovljena. A člani iz vrst SDS so zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim predsednika komisije Tomaža Laha in štiri druge člane iz Svobode. Ti naj tako ne bi smeli več sodelovati pri delu komisije.

Svoboda ima v preiskovalni komisiji po sklepu DZ sedem članov in prav toliko namestnikov, SDS pet članov in namestnikov, NSi in SD po enega, Levica pa v komisiji ne bo sodelovala.

Preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve največjega trgovca z elektriko Gen-I, ki ga je dolga leta vodil premier Robert Golob. Te odločitve naj bi vodile v finančno izčrpavanje podjetja.

Komisija naj bi tudi preiskovala sume, da so nosilci javnih funkcij domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe Star Solar v lasti premierja Goloba ter poslovanjem družbe Borzen. Ta bdi nad podporno shemo za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov, v kateri sodeluje Star Solar.

Preiskala bo tudi sume, da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke Gibanja Svoboda in volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za zadnje parlamentarne volitve prek poslovanja Gen-I.

Ob tem bo ugotavljala še odgovornost nosilcev političnih funkcij za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje.

Člani komisije se po današnjem konstituiranju za dogovor o nadaljnjem delu svoje aktivnosti zaprli pred javnostjo. Je pa pred medije stopil Žan Mahnič, ki je povedal, da člani SDS delo komisije obstruirajo.

Žan Mahnič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pet članov iz vrst SDS je danes namreč takoj po konstituiranju skladno s poslovnikom parlamentarne preiskave vložilo zahtevo, s katero je določilo uvedbo pripravljalnih preiskovalnih dejanj in predlagalo dokazni sklep za določitev 70 prič. Med temi so tudi predsednik komisije Lah ter člani Kert, Grgurevič, Rajbenšu in Žnidaršič.

Ob tem je Mahnič navedel, da je zakon o parlamentarni preiskavi jasen. V komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča. V poslovniku parlamentarne preiskave pa piše, tako Mahnič, da mora komisija sprejeti dokazno gradivo ali seznam prič, če to zahteva najmanj tretjina njenih članov.

S trenutkom vložitve današnje zahteve omenjeni člani tako po poslančevih besedah ne bi smeli sedeti v dvorani in sodelovati pri delu, kaj šele voditi komisijo. Lah naj tega ne bi upošteval in naj bi dejal, da bodo o zahtevi SDS razpravljali na naslednji seji.

V SDS razmišljajo o kazenski ovadbi zoper Laha, ki da trenutno nezakonito igra predsednika, ostali omenjeni člani pa so v tej funkciji prav tako nezakonito. Vsi sklepi, sprejeti po ustanovitvi, so neveljavni, je dejal Mahnič, komisija pa bi morala dobiti novo vodstvo in člane. Kakšna bo zdaj usoda nadaljnjega dela komisije, tako ni jasno. Mahnič pri tem ni izključil možnosti ustanovitve nove preiskovalne komisije, če bi v SDS našli skupni jezik z NSi.

DZ je ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda maja odredil na zahtevo državnega sveta, prvopodpisani pod zahtevo pa je bil svetnik Andrej Poglajen iz SDS.

V poslanski skupini Svoboda ustanovitev preiskovalne komisije vidijo kot zlorabo instituta parlamentarne preiskave za obračunavanje s predsednikom vlade. V opoziciji pa Golobu očitajo, da do zdaj ni odgovoril na njihova vprašanja glede določenih aktivnosti v času vodenja Gen-I in očitkov o nezakonitem financiranju Gibanja Svobode in njene volilne kampanje ter lastništva podjetja Star Solar in njegovega sodelovanja v okviru podporne sheme za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

Komentarjev 5
 • andrija 05:44 13.junij 2024.

  da je predsednik preiskovalne komisije hkrati tudi priča je možno samo v sloveniji

 • Avatar Herkules
  Herkules 17:19 12.junij 2024.

  Nihče ni nad zakonom, tudi sončni hralj ne!

 • Ender3 17:13 12.junij 2024.

  Naj raje proučijo kdo je v aferi Žugelj pripravljal tihi državni udar. Vse ostale nejasne zadeve naj predajo drugim ustreznim preizkovalnim organom. Te preizkovalne komisije so igralnice parlamentarne demokracije ze medsebojnega obračunavanja in piar za javnost. Zapravlja se čas in ...prikaži več denar brez epilogov na koncu pa ugotovitev, da v tej vladi ni časa za prepotrebne reforme. Bizarno je, kaj se gredo..