Slovenija
26 ogledov

"Radikalna poteza ključnega ministra"

Radovan Žerjav Nino Verdnik
Odhod Radovana Žerjava, najbolj priljubljenega politika vladne koalicije, je presenetila tudi politične analitike. Uhan: Poteza kaže na vrenje v SLS in je dokaz težav vlade. Makarovič: SLS pod Žerjavom pogosto vlekel poteze na podlagi zahtev javnosti.

44-letni Prekmurec Radovan Žerjav se po treh letih poslavlja z vrha SLS in s tem nadaljuje neslavno tradicijo, ki se drži te stranke zadnjih 12 let, ko se je po odhodu Marjana Podobnika leta 2000 na njenem čelu rokohitrsko zvrstilo kar pet predsednikov.

Samo Uhan iz koprske Fakultete za humanistične študije odločitev Žerjava, da na marčevskem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke, vidi kot dokaz, da se znotraj SLS dogajajo javnosti nevidni, a očitno zelo intenzivni boji, vse skupaj pa je gotovo zaostrila še odločitev Žerjava in članov njemu zvestega ožjega vodstva, da iz stranke zaradi številnih obtožb o nevestnem ravnanju izključijo mariborskega župana in nekdaj enega najpomembnejših članov Franca Kanglerja. Vsekakor ima Uhan napovedan umik za radikalno potezo, saj je Žerjav nenazadnje tudi eden ključnih ministrov vlade.

Uhan ob tem spominja na izjavo premierja Janeza Janše izpred časa, da kriza vladno koalicijo dela še močnejšo in bolj operativno. "Očitno so dejstva nekoliko drugačna," pravi Uhan, pri tem pa poleg Žerjavove odločitve navaja še današnjo izjavo Karla Erjavca po klavzuri DeSUS-a, da bodo v stranki nasprotovali zamrznitvi pokojnin tudi za ceno obstoja koalicije. Sociolog ima to za dokaz heterogenosti koalicije in pomanjkanja enotne strategije, povrh pa ji zmanjkuje še kadrov.

Makarovič: odločitve po željah javnosti

Matej Makarovič iz novogoriške Fakultete za uporabne družbene študije sicer meni, da sama odločitev Žerjava za usodo koalicije ne bo usodna, prav tako ne verjame, da se bo politika SLS odslej bistveno spremenila, gotovo pa odhod tako pomembnega člana koalicije za vlado prihaja  v neugodnem trenutku.

Makarovič dodaja, da je bila politika SLS pod Žerjavom sicer že nekaj časa nekonsistentna, strankine odločitve pa pogosto vezane na prevladujoče vtise, ki so se pojavljali v javnosti. Med slednje po njegovem spada tudi zadnja odločitev, da se SLS odreče Kanglerju v trenutku, ko so vodilni ocenili, da jim povzroča javnomnenjsko škodo.

Oba analitika sta si enotna, da je SLS bolj kot na državni močna na lokalni ravni, kjer so tudi posamezne močne osebnosti. Makarovič meni, da zato stranka ne bo imela večjih težav pri iskanju novega predsednika, Uhan pa izpostavlja, da se tako znotraj SLS kot tudi koalicije pojavljajo močna trenja med različnimi skupinami, ki si želijo obvladovati posamezne ključne vzvode moči, kot je nadzor nad energetiko ali okoljem.

Komentarjev 7
  • dragec 13:28 26.november 2012.

    Radovane, Radovane, ni politika za prekmurce. Preveč so oddaljeni od LJ.

  • mph 10:35 25.november 2012.

    Bi rad rekel, da naj na oblasti ostane tudi tak, ki mu dokažejo en kup kaznivih dejanj ali obstajajo vsaj zelo močni indici, ki kažejo na to? Nisem prepričan, če je to temelj demokracije.

  • mph 10:33 25.november 2012.

    Malo slabo kapiraš, kaj sem imel v mislih z "oviro". Hotel sem reči, da je eden redkih, ki ni SLEPO poslušal tvojega firerja in je potegnil tudi kakšno svojo potezo, ki je bila načelna. Npr. Kangler je letel iz stranke, ...prikaži več Marinič pa pri Janezku (še dolgo) ne bo. Premore Žerjal več načelnosti in poštenja, kot čisto vsi ostali skupaj v trenutni vladi. No, kot načeloma pošteno, čeprav fanatično, vidim tudi Ljudmilo. Dejansko pa je desnico sistematično uničil prav Janezek, pa ti verjetno to ni jasno. Leta nazaj je bilo kar nekaj izbire na desni, na koncu je ostal samo še SDS za tiste, ki prav ne prebavljajo "rdečih" (čeprav so ti samo v njihovih glavah, še sreča pa, da so sicer zmagali "rdeči" in ne nacisti z domobranci v 2. svetovni vojni).