Slovenija
2153 ogledov

Razburjenje glede veganskih obrokov za otroke, odzval se je strateški svet

Šolsko kosilo Profimedias Šolsko kosilo.
Člani Strateškega sveta za prehrano, ki je med drugim spremenil smernice prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih in predlagal uvedbo dveh jedilkov, drugi naj bi na osnovi rastlinskih živil, se je odzval na zadnje polemike v medijih in na socialnih omrežjih ter v zvezi s tem poslal dodatna pojasnila.

Kot smo poročali, je Strateški svet za prehrano, posvetovalno telo predsednika vlade Roberta Goloba, na zadnji seji predlagal popravke glede smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Na to so se burno odzvali pediatri, ki poudarjajo, da veganska prehrana za otroke ni primerna. "Strateški svet  ni napisal novih smernic, niti ni posegal v avtorstvo, kot napačno navajajo mediji, temveč so recenzenti podali svoje mnenje glede smernic," so sporočili iz strateškega sveta.

V strateškem svetu so zanikali tudi navedbe, da pri popravkih smernic ni sodeloval noben pediater. "Dva recenzenta sta bila iz medicinske stroke (pediatrinja in kardiolog), ena iz Inštituta Jožef Stefan, en iz Fakultete za farmacijo in eden dr. prehranskih znanosti, član sveta za prehrano," pojasnjujejo. 

Recenzenti in predsednica sveta prof. dr. Nataša Fidler Mis so podpisali soglasje o strokovni neodvisnosti. Recenzije oziroma predlogi so dostopni tukaj. 
 

Dva menija: Gre za možnost izbire

V strateškem svetu poudarjajo, da se recenzentom smernic in članom strateškega sveta zdi pomembno, upoštevanje uradnih priporočil glede omejitve uživanja nasičenih maščob, holesterola, soli in prostih sladkorjev, po njihovem mnenju pa morajo zagotoviti tudi zadostno količino zaužitih prehranskih vlaknin ter omega-3 večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega poudarjajo, da bi morale smernice prepovedovati za otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, holesterola, soli, sladkorja, nitratov, nitritov, polifosfatov,  in/ali drugih aditivov ter načina priprave, kot sta cvrenje in praženje.

Recenzenti so poleg tega predlagali tudi uvedbo dveh menijev: dosedanji z mešano prehrano in meni na osnovi rastlinskih živil. "Predlagajo torej možnost izbire med mešanim in rastlinskim obrokom in ne, kot je bilo v javnosti napačno navedeno, uvajanje veganske prehrane v  vzgojno-izobraževalne zavode. Naj ob tem opozorimo, da je z rastlinsko prehrano mišljena prehrana, ki temelji na živilih rastlinskega izvora in ne vsebuje visoko procesiranih industrijskih izdelkov z veliko sladkorja, soli in/ali aditivov, kot so na primer pijače z dodanim sladkorjem ali s sladili, čips, smoki," sporočajo iz strateškega sveta. 

"Gre za možnost izbire jedi iz dveh različnih menijev, kar je že uveljavljena praksa v številnih državah in bo spodbujalo uživanje več polnovrednih žit, zelenjave, stročnic, sadja, oreščkov in s tem prehranskih vlaknin, številnih vitaminov, mineralov in elementov v sledovih," poudarjajo pri strateškem svetu. Tako naj bi bila prehrana otrok bolj pestra, bolj zdrava in bolj trajnostna. "Pri predlogu ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja, saj to presega namen smernic, ki v ničemer ne želijo posegati v avtonomno odločitev otrok in staršev/skrbnikov. Prav tako ne gre za poseg v obstoječe dnevne uravnotežene obroke, ki temeljijo na mešani prehrani. Vsak obrok, ki ga dobi otrok, ne glede na to, ali vsebuje živila živalskega izvora ali ne, pa mora biti uravnotežen in mora zadostiti prehranskim potrebam otrok."

Nujna vključitev kompetentne medicinske stroke

Nove smernice zdravega prehranjevanja je sicer pripravil razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo in jih v začetku marca tudi dokončno potrdil. Pričakujejo, da se v njihovo vsebino ne bo strokovno več posegalo, ampak se bodo v celoti implementirale v prakso. "Naloga strateškega sveta ni recenzija že recenziranih in s strani razširjenega kolegija za pediatrijo potrjenih smernic," opozarjajo.

Strateški svet pa medtem avtorje smernic poziva k vključitvi medicinske stroke, na primer s področja pediatrije in/ali šolske medicine. "V trenutni verziji med avtorji, strokovnimi sodelavci in v skupini za strokovni pregled teh ni. Področje prehrane otrok zahteva multidisciplinarno obravnavo, v kateri potrebujemo tudi kompetentno medicinsko stroko," pravijo pri strateškem svetu. V razširjenem strokovnem kolegiju za pediatrijo so sicer: dr. Nataša Bratina, UKC Ljubljana, ki je predsednica, njena namestnica je dr. Bernarda Vogrin, Pedenjped, člani pa dr. Tadej Battelino, UKC Ljubljana, dr. Matjaž Homan, UKC Ljubljana, dr. Jernej Dolinšek, UKC Maribor, Peter Najdenov, SB Jesenice, Helena Mole, Pediatrija Helena Mole, Vlasta Kunaver, ZD Kamnik, dr. Janez Jazbec, UKC  Ljubljana.


 

Komentarjev 2
  • Kmodri 21:01 07.april 2023.

    Prava vegi branja ja : trava! Ker itak ne bo denarja za kaj drugega!

  • Ender3 16:36 07.april 2023.

    Najhitrejša je priprava mesne hrane. Kaj pa, če mnogi starši tega cenovno ne zmorejo. Naj bi kakovostno in polnovredno hrano dobili vsaj v šolah in vrtcih..