Slovenija
922 ogledov

Raziskava pokazala, koliko denarja v resnici poberejo nelegalni ponudniki iger na srečo

Slovenija 28.02.11, bwin, foto: printscreen Printscreen
Zaradi veta bi morali poslanci znova odločati o spremembah zakona na igre na srečo, ki bi na široko odprle vrata tujim športnim stavnicam, a kot kaže ne bodo.

"Danes sem sicer prejel še zahtevo za sklic izredne seje s točko dnevnega reda, ponovno odločanje o zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo, ki ga je vložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim gospodom Brankom Zormanom, ampak tega ta trenutek niti na eno niti na drugo izredno sejo ne nameravam uvrstiti, ampak če že, moj namen je, da bo ta izredna seja opravljena skupaj s tistim sklicem Državnega zbora, ki je predviden po seji glede razpusta Državnega zbora," je včeraj na kolegiju dejal predsednik Državnega zbora Milan Brglez.

Zakon je predlagal poslanec SMC Branko Zorman, njegov glavni argument pa je bil, da se k tujim ponudnikom, ki pri nas poslujejo nelegalno, odlivajo neodavčeni milijoni. Raziskava, ki jo je opravila Mediana, kaže, da je bila njegova ocena zelo pretirana.

kovček denarja Slovenija Igre na srečo: Zakaj bi bilo pri nas drugače kot je na Hrvaškem

V nelegalne igre gre slabih 27 milijonov evrov

Zorman je trdil, da se k tujim ponudnikom odlije 250 milijonov evrov, medtem ko je Športna loterija, ki edine legalno prireja stave, lani pobrala 89 milijonov evrov. Medianina raziskava, ki so jo februarja in marca opravili na vzorcu 1850 ljudi, je pokazala, da se pri tujih ponudnikih vplača slabih 27 milijonov evrov, kar je skoraj desetkrat manj, kot je trdil Zorman. Skoraj 80 odstotkov denarja od stav pobere Športna loterija.

Raziskava o igrah na srečo | Avtor: Mediana Mediana

Po vetu v Državnem svetu je za ponovno potrditev zakona potrebnih 46 glasov poslancev. 20. marca, ko so bile spremembe zakona o igrah na srečo sprejete, je za glasovalo 35 poslancev, proti pa 26.

Glede na to, da tuji ponudniki sicer nelegalno že ponujajo vplačevanje stav tudi pri nas in imajo slovenske spletne strani, je vprašanje, ali bi zaprosili za koncesijo. Na Hrvaškem namreč niso, čeprav bi lahko. Je pa res, da hrvaška zakonodaja določa, da mora imeti ponudnik sedež na Hrvaškem, a je to mogoče rešiti z ustanovitvijo hčerinske družbe ali nakupom podjetja na Hrvaškem.

Raziskava o igrah na srečo | Avtor: Mediana Mediana

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • RazbijKorupcijo 12:17 06.april 2018.

    Hahahaah... Mediana je naredila raziskavo. Naročila jo je agencija Pristop, plačala in dala navodila, kašen naj bo izid raziskave pa Športna loterija. Raziskava je stala 32.000 Eur. Družbeniki zasebnega podjetja Športna loterija so se na izrednem breefingu strinjali s stroškom ...prikaži večm te nujne "raziskave", ki je zadnja slamica upanja, da bi poizkus prepričati poslance v to, da ne podprejo zakona, uspel. Lažni podatki, ki jih je posredovala Mediana, niti ne ustrezajo ustrezni metodi za takšne raziskave

  • nejc27 08:07 05.april 2018.

    Sj se ve kdo je naročnik Medianine raziskave... P.S. NErelavantnost raziskave kaže da so upoštevali neobstoječo stavnico Bet888 ,, lol ,, Zurnal dajte to malo raziskati :)

Sorodne novice