Slovenija
63 ogledov

Raziskujte vinograde in istrsko podeželje

Slap Rinka
1/7
Shutterstock
Poznate slovensko istrsko podeželje? Ste že kolesarili med vinogradi ali spali v živalskem vrtu? Vse to vam predlagamo za popestritev konca tedna.

Vzpon na Okrešelj

Pot začnite na široki turistični poti pri slapu Rinka. Po dobrih desetih minutah hoje boste prišli do razpotja, kjer zavijte levo. V bližini je Orlovo gnezdo, ki si ga je vredno ogledati.

Pot nato nadaljujte v smeri Doma na Okrešlju, in sicer tako, da prečkate most. Sledi strmejši vzpon, ki vas bo pripeljal do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato spet prečka reko Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor.

Sprva se vzpenjajte po desni strani Savinje, pri izviru pa reko ponovno prečkajte. Po krajšem vzponu boste prišli do zimskega zavetišča na Okrešlju, levo od njega pa do doma na Okrešlju.

Brežiška kolesarska pot

Za potep s kolesom vam tokrat svetujemo Brežiško kolesarsko pot, ki je po podatkih Slovenske turistične organizacije dolga 97 kilometrov. Deloma poteka po ravnini, nekaj pa je tudi vzponov.

Naravni park Jovsi | Avtor: TIC Brežice TIC Brežice
Kolesarjenje začnite v mestu Brežice in se ob reki Krki zapeljite do Gorjancev. Nato se spustite do Term Čatež, prečkajte Savo in nadaljujte proti Dobovemu in Kapeli, kjer si oglejte naravni spomenik Jovsi. S kolesarjenjem nadaljujte proti vinorodnem orliškem gričevju. Ko pridete do Bizeljskega, se zapeljite po Bizeljsko-sremiški vinski cesti čez Pišece in Sromlje. Sledi zadnji del poti proti Artačam in nato spust do izhodiščne točke.

Istrsko podeželje

Slovensko obalo večina dobro pozna, manj pa poznamo istrsko podeželje. Za tokratni izlet vam predlagamo vas Truške, kjer si lahko ogledate tipične istrske hiše in v njih tudi prespite. V njih je oprema iz konca 19. stoletja ter začetka in sredine 20. stoletja. A ne bodite presenečeni, elektrike tam ni, prav tako v hiškah ni toaletnih prostorov, ampak so ti ločeni.

Vas Truške leži na začetku zgornjega dela Dragonje. Ko boste tam, vam svetujemo, da si ogledate še dolino Dragonje in mline na reki, ob njej pa se lahko zapeljete tudi s kolesom.

Taborjenje v živalskem vrtu

Taborjenje v živalskem vrtu je primerno tako za otroke kot družine in odrasle. Po prihodu boste najprej spoznali nekatere udomačene živali, nato pa se boste podali na kratek ogled živalskega vrta, kjer boste spoznali delo oskrbnikov in jim pomagali uspavati žirafo.

Večerjo si boste pripravili ob tabornem ognju, tik pred spanjem pa boste spoznali še živali, ki ponoči ne spijo. Po jutranji telovadbi z giboni bo sledil medvedji zajtrk in jutranja toaleta – tuš pri slonu. Za konec pa se boste lahko udeležili še male šole za oskrbnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.