Slovenija
2317 ogledov

Tonin: Z Janšo nikoli več

vlada janez janša matej tonin Vlada RS
Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je sinoči ponovno izrazil nezadovoljstvo s sodelovanjem s prvakom SDS Janezom Janšo, a tokrat je šel korak dlje.

Včeraj po izvršnem odboru NSi se je Matej Tonin odzval na povolilne komentarje Janeza Janše, zatem ko je preko družbenega omrežja Twitter izrazil potrebo po samorefleksiji na desnem političnem polu, ki so bile pospremljene z Janševo kritiko. ''Ko in če bo dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volivah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače,'' je včeraj zapisal Janša.

Tonin je sinoči v oddaji 24ur zvečer dejal, da je beseda na izvršnem odboru tekla prav o omenjeni samorefleksiji po seriji porazov v supervolilnem letu in prihodnjih načrtih. "Morda smo predlogo vztrajali, v dobrohotni veri, da je to dobro za vlado, v podpori Andreju Vizjaku. Morda smo bili premalo glasni pri STA, pri tožilcih. To so bile vse takšne manj pomembne teme, ki pa so povsem zasenčile vse ostalo dobro in pomembno delo vlade," je dejal. 

V NSi sprejeli odločitev o nadaljnjem sodelovanju s SDS

Prvak NSi je napovedal, da stranka v koaliciji pod vodstvom Janše ne bo več sodelovala. ''Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je tudi v NSi dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: ''dovolj je,'' je dejal Tonin.

Ob tem je izrazil kritiko na sodelovanje s prvakom SDS. "To leto je pokazalo, da se vse stvari, pri katerih posredno ali neposredno sodeluje Janez Janša, praktično izrodijo v odločanje o njem, za ali proti in niti ne o vsebini, in to je za desno sredino na dolgi rok škodljivo," je dejal.

''Na vprašanje, ali bo NSi še sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, je odgovor ne. Če pa bomo sodelovali v vladah, kjer bo zraven tudi SDS, je odgovor da,'' je odločitev stranke natančneje pojasnil Tonin, ki meni, da bi se morala desna sredina okrepiti in da za državo ni dobro, da ima sedanja vladajoča koalicija v rokah vse institucije.

Od predsedniških volitev se v javnosti pojavlja ugibanje, ali bo Anže Logar, ki je odstopil tudi z mesta predsednika mestnega odbora SDS, izkoristil svoj politični kapital in nadaljeval samostojno politično pot. Na vprašanje, ali se pogovarja tudi z njim, je Tonin odvrnil, da se, ''a da ga ne sprašuje ga o njegovih političnih načrtih in namerah.''

dezurni@styria-media.si

vlada zabava matej tonin janez janša s kozarcem Slovenija Zaradi poraza na referendumih počilo med Janšo in Toninom

 

Komentarjev 30
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 20:44 29.november 2022.

    Zanimivo, podpiral je opcijo PROTI pri referendumih, katere je organizirala SDS. Sedaj pa, ko vidi, da večji del javnosti ve, da nas vlade JJ samo oddaljujejo od napredka, se pa obrača stran od svojega mentorja. Prodana duša.

  • onxxx 10:04 29.november 2022.

    Izti šarec samo da je zamenjal stran namesto da vrže puško v koruzo. Upam da jih na naslednjih volitvah volilci odpikajo iz parlamenta.

  • milan30 09:38 29.november 2022.

    P..... kaj se greste vsi politiki kam vidite da piha veter tja je obračate sram je lahko naše politike kateri ne delajo za dobro slovencev Amen