Slovenija
12200 ogledov

Nova afera ministrice za javno upravo? Razkrili njene nove sporne prakse!

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je znova znašla na tapeti.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je veliko prahu dvignila že s po mnenju mnogih razsipnim ravnanjem z davkoplačevalskih denarjem. Ministrica se je namreč s štirimi sodelavkami udeležila visokega političnega foruma v New Yorku, pot pa je stala 33 tisočakov. Ministrico je spremljal tudi njen mož. Tako se je na njeno potovanje odzval predsednik vlade Robert Golob.

Zdaj pa je v javnost prišla še novica, da je na javnem razpisu sredstva dobilo društvo, ki je v lasti njene nekdanje poslovne partnerke.

"Sanja Ajanović Hovnik je bila direktorica in solastnica podjetja Smart Center do sredine junija 2022. Po imenovanju je svoj lastniški delež podarila mami, sicer upokojeni medicinski sestri, ki po dostopnih podatkih nima izkušenj s poslovnim svetovanjem," je v začetku junija poročal portal Oštro. Drugo polovico si trenutno lasti direktorica Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica Inštituta za proučevanje enakosti spolov (IPES). To je na razpisu za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij dobilo 300 tisoč evrov. 

Smart Center je bil avgusta 2020 registriran na istem naslovu kot IPES – na Glavnem trgu 17 v Mariboru. 

Na MJU so v odzivu za Večer zagotovili, da ministrica ni sodelovala pri odločanju o tem, kdo bo sredstva dobil, poleg tega so zatrdili, da je ministrica "iz poslovne strukture podjetja Smart center d.o.o. izstopila 15. junija 2022, zato tudi ni v nobeni povezavi s tem podjetjem". A kot rečeno, je takrat delež prepisala na svojo mamo.

Poleg tega so na MJU zatrdili, da je celoten postopek razpisa vodila strokovna komisija, sestavljena iz zaposlenih s šestih različnih ministrstev.

Ne le da ni vpisala enega podjetja, vpisala ni treh podjetij

Na seznamu podjetij z omejitvami poslovanja z ministrstvom za javno upravo v začetku junija prav tako ni bilo še dveh subjektov, povezanih z ministrico, so ugotovili na portalu Oštro – samostojnega podjetnika Danila Hovnika, njenega moža, in zavoda Inštitut za trajnostno mobilnost Maribor, katerega soustanoviteljica je ministričina mama. Sanja Ajanović Hovnik se na vprašanja novinarjev sprva sploh ni odzvala, nato pa je priznala napako. Razlog naj bi bila nepozornost "ob vseh obveznostih", zatrdila je, da je napako popravila takoj, ko je bila na to opozorjena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 79
  • Kmodri 21:34 28.september 2023.

    Ajovnićiva je pijavka državne blagajne! Tako kot bivši minister Koritnik! Kortniki!

  • Toma 20:58 28.september 2023.

    Ta Golobnjak je zasran do amena!

  • Željko 18:17 28.september 2023.

    Sam ne mi čez Holobovo vlado!!! Ker če so obljubili da bo boljše potem sigurno bo. Sam moramo počakati vsaj 10 let al pa 20 let pol pa bo ne gre čez noč! Ane Holob?