Slovenija
9241 ogledov

Razočaranje samozaposlenih: "Očitno smo drugorazredni državljani"

frizer Profimedias
Samozaposleni so iz interventnega zakona izključeni in prepuščeni sami sebi, zato jih večina že razmišlja o zaprtju svojih podjetij.

"Smo družinsko podjetje z Obale, ki posluje že od leta 1997. Zaradi nastale situacije smo primorani svojo pisarno zapreti, avte, kamione, avtobus zaustaviti, dokler se zadeve ne uredijo (ker moramo zaščititi sebe in svoje zaposlene). To pomeni, da ni prihodkov od nikoder, posledično ni denarja za plače delavcev niti za ostale obveznosti ..." 

To je le eno od mnogih podobnih sporočil, ki smo jih prejeli v zadnjih dneh. Trenutno stanje je za mnoge samostojne podjetnike kritično, ukrepov pa od nikjer, žalosti jih, da je vlada nanje tako rekoč pozabila.

Interventni zakon se nanje ne nanaša

Predstavniki iniciative Tudi jaz sem (samo)zaposlen! opozarjajo, da je v Sloveniji po trenutno dostopnih informacijah malo manj kot 100 tisoč zaposlenih, kar pomeni, da samozaposleni predstavljajo dobrih 10 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. "V zadnjih dneh je iz informacij v medijih razvidno, da interventni zakon ne predvideva nikakršne pomoči samostojnim podjetnikom. Zato smo se odločili, da aktivno pristopimo k zaščiti naših interesov in pravic," poudarjajo.

"Obstaja enaka verjetnost, da zbolimo!"

V manj kot 48 urah se je njihovi Facebook platformi pridružilo več kot 8000 posameznikov in posameznic, prebivalcev in prebivalk Slovenije, ki so samostojni podjetniki v različnih oblikah in dejavnostih. Opozarjajo, da so samozaposleni v enaki meri kot redno zaposleni posamezniki izpostavljeni virusu SARS-CoV-2.

"Obstaja enaka verjetnost, da zbolimo, tudi mi smo, enako kot redno zaposleni, starši, tudi mi imamo, enako kot redno zaposleni, družine, tudi mi moramo, enako kot redno zaposleni, preskrbeti sebe in svoje družine. In tudi mi smo, zavoljo preventivnih ukrepov povezanih z virusom SARS-CoV-2, utrpeli izpad naročil in posledično osebnih dohodkov," pojasnjujejo. 

Velika večina zasluži do 20 tisoč evrov letno

S spletno anketo, ki je javno dostopna prek socialnih omrežij, so zaenkrat zbrali že 1534 odgovorov. Kakšne so ugotovitve? "85 % anketirancev se je opredelilo, da zasluži manj kot 50 tisoč evrov letno in ne zaposluje več kot tri druge osebe. Večinoma prihajajo iz turizma, gostinstva, drugih storitvenih dejavnosti (frizerstvo, kozmetične storitve in druge storitve, kjer je stik s strankami direkten), kulture in izobraževanja," pravijo.

Od tega jih večina zasluži do 20 tisoč evrov letno – srednja vrednost letnega prihodka za samozaposlene ženske je namreč 16 tisoč evrov, za samozaposlenega moškega pa 20 tisoč evrov. 

"Če sklepamo, da podatek velja za normirane stroške, to pomeni, da anketiranci že ob 30-odstotni izgubi dobička na mesečni ravni ne bodo zaslužili več od minimalne plače."

Predstavniki iniciative Tudi jaz sem (samo)zaposlen

A žal le 19 odstotkov anketiranih ocenjuje, da bo njihov izpad dohodka manjši od 30 odstotkov, več kot polovica (52 %) ocenjuje, da bo izpad zaslužka zaradi nastale situacije presegel polovico. 27 odstotkov izprašanih izpad letnega dohodka ocenjuje celo na 80 odstotkov ali več. 

Tretjina anketiranih razmišlja o zaprtju podjetja

Kar je najbolj zaskrbljujoče pa je, da več kot tretjina anketiranih samozaposlenih razmišlja o zaprtju podjetja in vlogi za socialno pomoč brezposelnim osebam. Le 10 odstotkov anketiranih razmišlja o najemu kratkoročnih kreditov in drugih finančnih pomoči.

Kaj torej iniciativa Tudi jaz sem (samo)zaposlen! predlaga? "Oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja, finančna pomoč tistim samostojnim podjetnikom, ki so ostali brez posla, veljavnost zdravstvenega zavarovanja do 15. 5. 2020 oziroma do konca epidemije, tudi če prispevki niso plačani, prekinitev vseh izvršilnih postopkov s strani FURS od 1. 2. 2020 ter nadomestila po vzoru nadomestil v javnem sektorju," naštejejo.

Tudi politiki nimajo razumevanja zanje

"Želimo si, da nas Vlada RS ne bi obravnavala kot 'drugorazredne' državljane. Žalostijo nas nedavni tviti nekaterih slovenskih politikov, iz katerih je moč razbrati, da smo samozaposleni 'vsiljen problem' in da nas 'večina že itak dela od doma'. Tovrstni tviti samo nakazujejo na popolno nerazumevanje s strani predstavnikov ljudstva, kaj 10 odstotkov delovne populacije države pravzaprav počne. Tovrstne izjave so nedopustne, če ne že žaljive," poudari iniciativa Tudi jaz sem (samo)zaposlen.

Zato vlado in druge deležnike pozivajo, da čim prej dopolni interventni zakon z ukrepi, ki so jih predlagali.

"Zdi se nam nujno, da v trenutni situaciji država razume naš položaj ter nam pomaga tako kot vsem ostalim,« pojasnijo in dodajo, da pomoč države v trenutni situaciji razumejo kot investicijo v prihodnost, »saj bomo z našim aktivnim podjetniškim delovanjem po koncu krize to tudi 'nadoknadili'". 

Predstavniki iniciative Tudi jaz sem (samo)zaposlen

OZS: Nujno jih je treba vključiti v interventni zakon!

Na državo apelira tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), da se "v interventni zakon nujno vključi tudi ukrepe za ranljivo skupino samozaposlenih".

"V primeru, ko neka samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene," je že pred časom poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Želijo si, da bi bili "postopki dokazovanja izpada dohodkov zaradi posledic koronavirusa administrativno enostavni, odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma naj se zviša na vsaj 50 odstotkov, ob tem da se hkrati država odpove plačilu prispevkov in dohodnine za zaposlenega v času čakanja na domu".

Bolniško bi plačala država

Poleg tega v OZS zahtevajo tudi, da breme bolniških nadomestil za delavce, ki bodo ali so zaradi koronavirusa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti nosi država (ZZZS) in ne delodajalec. "Predlagamo, da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni (ali jim je odrejena samoizolacija). Ti ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene v gospodarstvu," dodajajo.

Poleg tega si želijo še dodaten ukrep – neke vrste garancijo, ki bi podjetjem omogočila, da jim bodo banke ali lizing hiše preložile obveznosti za vsaj pol leta in tako podjetjem omogočile, da bodo v času izpada dohodkov ohranile sredstva za poslovanje.

Samozaposlenim v bran stopil župan

Oglasil se je tudi župan Občine Žirovnica, Leopold Pogačar, ki je poudaril, kako pomembni so samozaposleni za gospodarstvo in državo ter pozval pristojne, naj ne pozabijo nanje.

Peticijo v manj kot dnevu podpisalo skoraj 5 tisoč ljudi

Pojavila se je tudi peticija, s katero podpisani zahtevajo "oprostitev plačila prispevkov in vseh dajatev samozaposlenim in d. o. o.- jem za čas prepovedi poslovanja, zamrznitev plačevanja najemnin in kreditov za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje, zamrznitev plačevanja stanovanjskih kreditov za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje, zamrznitev plačevanja vseh stroškov, vezani s poslovanjem in bivanjem za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje, oziroma, če to ni mogoče, polovično kritje izgube s strani države v obliki izplačila polovice dvanajstine dobička iz prejšnjega leta vsem, katerim je odlok onemogočil poslovanje ter kritje 50 % plače zaposlenim, napoteni na čakanje na delo doma iz državne blagajne". Zaenkrat so zbrali že skoraj 5 tisoč podpisov.

nakupovalna košara Slovenija Tudi trgovine z živili omejujejo delovni čas, tako bodo odprte odslej Janez Cigler Kralj Slovenija Minister zagotavlja: Pokojnine bodo nemoteno izplačane
Komentarjev 8
  • iztok06 12:17 17.marec 2020.

    Brez solidarnosti nas ne bo

  • Avatar Tarrisenta
    Tarrisenta 00:08 17.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Dušan Jakič 20:01 16.marec 2020.

    Žalostno je dejstvo, da je v sloveniji ogromno S.P.-jev ravno zaradi požrešne države, ki ne spodbuja gospodarstva in znižuje brezposelnost tako, da ljudi prisili v odprtje S.P.-ja. Sploh iskalci prve zaposlitve. Če imaš status študenta ali pa svoj S.P. boš ...prikaži več našel delo - izvoli, subvencija - leto seveda država pokasira nazaj v enem letu, in tisti ki so S.P. zaprli pred drugim rojstnim dnevom so celotno subvencijo vrnili. To je prekarstvo dragi moji - tako ta država rešuje svoje probleme.