Slovenija
6489 ogledov

Za mrk državne uprave niso krivi hekerji, ampak ...

Emilija Stojmenova Duh gov.si
Zjutraj so na državnih uradih prenehali delovati telefoni, spletna pošta in spletne strani. Našli so razlog za težave.

Po redni tedenski seji vlade so na novinarski konferenci predstavili aktualne ukrepe. Okoljski minister Bojan Kumer je predstavil akcijski načrt za zmanjševanje energetske revščine, šolski minister Darjo Felda pa predlog novele zakona o osnovni šoli in predlog novele zakona o Prešernovi nagradi.

Govora je bilo tudi o današnjem razpadu sistema v državni upravi, ko so mrknili telefoni in internetne povezave. Razloge za padec sistema in posledice je opisala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Zastoj je trajal približno dve uri.

"Danes zjutraj okoli devete ure je na državnem komunikacijskem omrežju HKOM prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, spletne pošte in telefonov. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov zanjo," je začela Stojmenova Duh in dejala, da so na delo poklicali zunanje vzdrževalce sistema HKOM.

"Spletna mesta državnih institucij, Državnega zbora in sodišč že nekaj časa ponovno delujejo nemoteno. O razlogih za zastoj pa poteka temeljita preiskava. Po do sedaj znanih informacijah ni šlo za varnostni incident, torej ni šlo za kibernetski vdor. Vsem državljanom in sodelavcem v državni upravi se za nastale nevšečnosti iskreno opravičujem," je dodala ministrica.

Krivda ni bila pri Telekomu

Na Telekomu Slovenije so nam povedali, da je njihovo omrežje delovalo nemoteno in da je bila težava na strani naročnika. 

"Lahko potrdim, da imamo težave, ampak kot zaenkrat kaže ne gre za kibernetski napad, pač pa za tehnične težave," so nam že dopoldan dejali na Uradu vlade za informacijsko varnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • zdrej 10:42 01.december 2023.

    A niso Levica krivi za trenutno situacijo?

  • Naklonsky 09:15 01.december 2023.

    Kriva je čistilka Fata - izklopila mrežna stikala in vklopila sesalec.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:02 01.december 2023.

    En na druzga se zgovarjajo,nobeden nič kriv,plače pa bajne,mrš