Slovenija
23 ogledov

Razprava o poroštvu za Teš 6 prekinjena

Pretest proti Tešu pred DZ
1/9
Saša Despot
Odbor za finance prekinil razpravo o poroštvu za Teš 6. Seja se bo nadaljevala prihodnji teden.

Odbor državnega zbora (DZ) za finance in monetarno politiko je razpravljal o poroštvu za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Razpravo so po skoraj petih urah prekinili in bodo nadaljevali naslednji teden.

Predsednik odbora Andrej Šircelj se je zato odločil, ker ni dobil zagotovil, da je 1,3 milijarde dokončna cena izgradnje šestega bloka. "Ne vem, kaj je v ozadju. Tega ne razumem. Nobenega dodatnega pojasnila niso zahtevali," je ob tem dejal direktor Teša Simon Tot. "Če je problem, naj lastnik ukrepa. Tudi kadrovsko," dodaja. Na vprašanje, ali bo odstopil, bo odgovoril v prihodnje, a ob tem opozarja: "Stroški bodo naraščali. To odgovornost bom težko sprejel."

Na seji sta bila poleg Tota navzoča tudi nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in direktor Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Matjaž Janežič.

"Bistven pogoj za poroštvo ni izpolnjen," je na začetku razprave dejal minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač, ki je kmalu po svojem govoru zapustil sejo. Pravi, da je bila v noveliranem investicijskem progremu (NIP) 3 cena montaže 86 milijonov evrov, v NIP 4 sto milijonov, zdaj pa imamo na mizi številko prek 130, 140 milijonov evrov.

"Projekt je na kritični točki"

Tot je v razpravi opozoril, da je projekt "na kritični točki, če ga želimo končati do leta 2016 in po ceni 1,3 milijarde evrov, sicer bo začela cena rasti zaradi zamud, HSE pa bo najbrž moral dokapitalizirati Teš, kar je ravno tako državni denar". Če Teš vzame kredit pri Evropski investicijski banki (EIB) in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), bodo stroški financiranja 318 milijonov evrov, če pa bi posojilo vzeli pri komercialnih bankah, več kot 700 milijonov evrov. Teh 380 milijonov evrov, ki bi jih dali bankam, bi bilo smiselno porabiti kako drugače, je povedal Tot.

Burna razprava

Pozitivna Slovenija je napovedala, da se bo pri glasovanju vzdržala. Zahtevajo, da se vlada jasno opredeli do projekta. "Pogoji so znani, odgovori tudi, vlada naj se opredeli," je dejal poslanec Jože Velikonja.

"Kako naj svojim volivcem v Mariboru pojasnim, da podpiram poroštvo in projekt vreden 1,3 milijarde za ohranitev 3.500 delovnih mest v Šaleški dolini? Ko je Maribor izgubil trideset tisoč delovnih mest, kje je bila milijarda za njihovo reševanje?" se je vprašal poslanec SD-ja Matevž Frangež.

Zastavimo Premogovnik Velenje in Teš za posojilo, naj bo tam, kjer ste vse zakuhali, tudi odgovornost, je predlagal. Dodal je še, da bo predlagal izločitev dravskih elektrarn iz skupine HSE, saj Maribor in Dravska dolina ne bosta plačevala za neumnosti, storjene v Tešu.

"Nisem bogat in ne reven, sem lastnik pol družinske hiše in sem jo pripravljen vložiti v projekt bloka 6," je povedal Srečko Meh, prav tako poslanec SD.

Bo država jamčila?

Če bo država odobrila poroštvo, to pomeni, da bodo jamčili za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB.

O poroštvu bi morali odločati že 23. maja, a so na predlog koalicije to točko dnevnega reda umaknili, saj niso dobili zagotovil, da so izpolnjene zahteve vlade, ki jih je ta v postavila Tešu.

Tokrat naj bi dobili vso dokumentacijo, vključno s končno ceno in ceno montaže glavne tehnološke opreme, poroča STA.

Pred DZ protesti

Odločanje so spremljali protesti pobude Še je čas. Pred DZ so postavili tudi 1320 glinenčkov, ki simbolno, kot izhaja iz raziskave Greenpeacea Slovenije, predstavljajo število smrtnih žrtev v času obratovanja Teša 6.

Komentarjev 2
  • Pepe007 13:40 21.junij 2012.

    V članku http://www.zurnal24.si/biznis-s-soncno-elektriko-clanek-159394 piše"Da bi do leta 2020 deset odstotkov elektrike pridobili iz sončnih elektrarn, bi morali postaviti desetkrat toliko elektrarn, kolikor jih imamo zdaj – kar bi stalo dve milijardi evrov. Za ta denar bi zgradili en Teš ...prikaži več 6 in pol.". Alternativni viri elektrike so alternativni načini kraje denarja iz proračuna.Država daje poroštva za TEŠ-6. Nikjer nisem zasledil, da je mišljeno, da vlada te kredite odplačuje. Plačevati bi se morali iz delovanja, če bodo gibanja cen elektrike približno take kot so.

  • kvizko5 09:55 21.junij 2012.

    Sem proti poroštvu, ker na koncu to plačamo vse MI davkoplačevalci....sem pa odločno ZA alternativne vire, katere naša država sploh noče izkoriščat; to je svetloba in veter....seveda, ker se pri nas vedno pojavi en cepec, ki ga skrbi za kakšnega ...prikaži veča ptiča in podobno!!!! p.s. ko se peljem po Nemčiji je polno vetrnic in plantaže fotovoltaičnih modulov da ne omenjam privatnih hiš....pri nas pa se gremo neko ekološko osveščenost po drugi strani pa hočemo še bolj smradit ozračje iz termoelektrarn....malo skregano z logiko!!!