Slovenija
7854 ogledov

Razsip pepela pokojnika strogo reguliran, se država vmešava preveč?

Žara Profimedias
"Ne želim, da se država meša v moj pepel in da nekdo kuje dobiček iz tega," pravi avtor pobude, ki mu ministrstvo ni prisluhnilo.

"Država predpisuje pogoje, na kak način lahko raztrosiš pepel pokojnika. Država se vpleta v osebne zadeve družine, saj higienskega razloga za to ni.V bistvu bi lahko rekel, da so lobiji, ki jim pokop prinaša lepe zaslužke tako močni, da so v zakonih ostale določbe, ki v bistvu diskriminirajo odločitve družine, kako bo izvedla pokop," se glasi zapis na portalu predlagam.vladi.si. Avtor vladi predlaga, "da od upepelitve dalje vse poteka samo na ekonomski ravni, po želji svojcev, država se nima pravice vtikat v pepel pokojnika z odloki in kaznimi."

Ministrstvo: Veljati morajo enotna pravila

"Trditev, da država po nepotrebnem posega v način pokopa pokojnika in v pravice svojcev pokojnika ne drži. Pogrebna in pokopališka dejavnost sta vendarle dejavnosti, ki ju država z vidika urejene in normalno delujoče družbene skupnosti mora urediti poenoteno in z vso mero spoštljivosti do umrlega in njegovih svojcev," odgovarjajo na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi minister Zdravko Počivalšek. Predloga ne bodo obravnavali.  

Globa za raztros na mestu, kjer to ni dovoljeno, med 300 in 500 evri

Način pokopa je določen v Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki predvideva posebni del pokopališča namenjen raztrosu pepela pokojnikov. Nekatera pokopališča to že omogočajo. 
Imena pokojnikov so, razen, če gre za anonimni pogreb, napisana na skupnem nagrobniku. Na prostoru za raztros pepela je tudi skupni prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč. 

Z globo od 300 do 500 evrov se za storjeni prekršek kaznuje posameznik, če pokoplje pokojnika ali raztrosi pepel pokojnika na mestu, kjer to ni dovoljeno, oziroma za to nima ustreznega soglasja 

Zakon ne omogoča, da bi žaro s pepelom pokojnika hranili ali pokopali doma doma prav tako pa ne omogoča, da bi  pepel pokojnika stresli neposredno, brez žare, v grob. "Pri izvedbi pogreba, država zasleduje javni interes, in sicer, da se na pieteten način ravna s pokojnikom, vključno s pokopom pokojnika. Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov oziroma upepeljenih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela v skladu z voljo pokojnika in na način, določen s pokopališkim redom, in ga lahko opravi le izvajalec pogrebne dejavnosti," pravijo na ministrstvu. 

Raztros pepela dovoljen tudi v morje, reke, zrak ...

Poleg raztrosa na pokopališču, zakon omogoča tudi prosto izbiro mesta raztrosa zunaj pokopališč. Za prostor zunaj pokopališča štejejo vsi naravni prostori (tudi morje, celinske vode, zrak in drugo).
Svojci morajo pridobiti odločbo o raztrosu pepela pokojnika. Izda jo pristojna upravna enota na podlagi vloge svojcev, ki praviloma sledi volji pokojnika. S. Pogrebno podjetje zagotovi vso ostalo potrebno dokumentacijo ter na osnovi te in dovoljenja uredi izvržbo raztrosa pepela.

Na svoji ali tuji parceli

Raztros se lahko se odobri na zasebnih površinah, kjer se priporoča travnata površina, na javnih mestih pa samo, kjer ni možnosti, da bi pepel pokojnika prišel v stik z ljudmi. Običajno se svojci odločajo za naravno okolje, gozdove, polja, reke in potoke pa tudi domače parcele ali na parceli v lasti družine, sorodnikov in prijateljev. Za to se iz leta v leto odloča več ljudi. Poleg odločbe upravne enote je potrebno je soglasje lastnika zemljišča.

V Kopru raztros pepela v morje

Raztros pepela v morje izvaja Komunalno podjetje Koper, ki tudi uredi vse podrobnosti. Pogrebni obred se začne na pomolu v Valdoltri. Ladjica, ki na krov sprejme do 30 ljudi, žaro z najbližjimi odpelje na točno določeno točko morskega pokopališča, ki je od Debelega rtiča oddaljena približno dve milji. Po raztrosu pepela ladjica naredi še en krog in se s sireno poslovi od pokojnika.

Cena storitve raztrosa v morje  z vštetim davkom je 860 evrov, če svojci želijo še cvetje, je mogoče naročiti potopni žarni venček, ki stane 100 evrov. Metanje cvetja in sveč v morje je prepovedano.

 

Komentarjev 11
  • Silva Drevensek 07:45 02.november 2019.

    država se preveč meša tam ker ni potrebno,ker počasi se še pokopati ne bomo mogli,ker en pogreb te pride okrog 2000 evrov brez kake pojedine,a se vam zdi to normalno,vem koliko to stane ker sem v treh letih imela tri pogrebe

  • Avatar Amantella
    Amantella 23:30 01.november 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Kmodri 13:33 01.november 2019.

    Pokopališka mafija.