Slovenija
39 ogledov

"Razumljivo, da je obupal"

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Anže Petkovšek
V iniciativi zdravnikov in sindikatu niso presenečeni.

Predstavnik civilne iniciative zdravnikov Erik Brecelj je nad odstopom ministra za zdravje Tomaža Gantarja zaskrbljen. Kot pravi, je Gantar opozoril na celo vrsto zadev. "Priznal je nemoč za spremembo česarkoli. To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in za državljane," je dejal.

Izpostavil je tudi, da minister sam brez podpore vlade ne more narediti nič. "Če vlada ne misli nič narediti, potem naj ministrstvo za zdravje ukini," predlaga predstavnik Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Republiki Sloveniji. Opozarja na nizko pogajalsko pozicijo zdravstvenega ministra v vladi in na to, da "zdravstvene odločitve obvladuje gradbena mafija".

Podobnega mnenja je tudi predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um Igor Mužič, ki ga odstop ni presenetil. Kot pravi, je razumljivo, da je Gantar povsem obupal. Si pa predsednik Praktik.uma ne predstavlja, da bi lahko kdorkoli, ki bo Gantarja zamenjal na ministrskem položaju, v trenutnem sistemu storil kakršnokoli spremembo na bolje. "Bojim pa se, da se bo stanje v slovenskem zdravstvu samo še slabšalo," je dejal.

Fakin obžaluje

Predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin ob razlogih, ki jih je Gantar navedel v svojem odstopu, ocenjuje, da je skrb vzbujajoče, "če človek, ki je – kar se izvršilne oblasti tiče – najmočnejši, ne more nič spremeniti". Ministrovo odločitev je ocenil kot moralno dejanje.

Odstop obžaluje tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, ki poudarja, da trenutne razmere v zdravstvenem sistemu zahtevajo hitre in preudarne spremembe. Številne rešitve, ki jih je pripravil Gantar, so bile po Fakinovem mnenju korak v pravo smer.

Komentarjev 3
  • Marko Slovenia 18:44 25.november 2013.

    E.B. je eden redkih, ki upa povedati kaj se dogaja. Kapo dol. Čimveč takih!!!

  • dd 17:15 25.november 2013.

    Prav smešno, glavni krivci se pa sedaj nedovžno sprenevedajo.

  • privat 14:18 25.november 2013.

    ko bo enkrat jasno temu narodu...bo prepozno.!