Slovenija
37 ogledov

Referendum o pokrajinah bo, o Kosovi komisiji ne

DZ je sprejel odlok za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Referendum bo 22. junija, medtem ko referenduma o ukinitvi protikorupcijske komisije ne bo.

Poslanci in poslanke so razpis referenduma potrdili s 46 glasovi za in tremi proti. Takšna odločitev pomeni, da se bodo volivke in volivci 22. junija odločali o ustanovitvi 13 pokrajin, kot jih predlaga koalicija. Za odlok je glasovala večina poslancev koalicije, ki sta se jima pridružila tudi oba poslanca narodnih skupnosti. Proti odloku so glasovali Stanislav Brenčič (SLS), Anton Kokalj (NSi) in Franc Žnidaršič (DeSUS). Glasovanje o odloku so obstruirali poslanci vseh opozicijskih strank (SD, LDS, Zares, SNS in Lipa).

Še pred odločanjem o odloku so poslanke in poslanci glasovali tudi o dopolnilu poslanskih skupin SD, LDS, Zares, Lipa in DeSUS, po katerem bi referendum z 22. junija prestavili na 29. junij, ter ga s 44 glasovi proti 26 zavrnili. Ker opozicija ni uspela doseči, da bi istočasno s prvim potekal tudi referendum o ukinitvi protikorupcijske komisije, so poslanci opozicije umaknili razpravo o protikorupcijskem referendumu.

Predvsem poslanci koalicije so med razpravo poudarjali pomen pokrajin, saj so po njihovem mnenju potrebne zato, da se zmanjšajo razlike med regijami v državi in omogočijo njen enakomernejši razvoj.


Miran Potrč je omenil možnost, da se v eni pokrajini del občin odloči, da ostane v tej pokrajini, del pa bi takšni pokrajini nasprotoval. © BOBO

 
Opozicija: nedomišljena odločitev
Po sprejetju odloka o razpisu referenduma o pokrajinah so opozicijske poslanske skupine SD, LDS, Zares in Lipa opozorile, da je bila sprejeta nedomišljena odločitev. Referendumska vprašanja, kot bodo zastavljena volivkam in volivcem, pa bodo pripeljala do tega, da ne bo mogoča enoznačna razlaga referendumskih izidov.

Presoja izidov bo prepuščena interpretaciji državnega zbora in prišlo bo do tega, da se bodo "prepirali, kaj posamezni rezultati pomenijo", opozarjajo v Zares.

Miran Potrč (SD) pa je med dilemami, ki bi se lahko pojavile ob izidih referenduma, omenil možnost, ko bi se v eni pokrajini del občin odločil, da želijo biti v tej pokrajini, del pa bi takšni pokrajini nasprotoval.

Žagar: Brez pokrajinskega referenduma bi morali začeti znova
"Zdaj je pravzaprav edina možnost, da pripeljemo ta projekt do čim hitrejše realizacije," je dejal minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar in tako poudaril pomen današnje odločitve poslancev.

 

Načelna podpora avtocestnemu planu

Poslanske skupine so načeloma napovedale podporo letnemu planu razvoja in obnavljanja avtocest za 2008, a nekatere so opozorile na pozno sprejemanje plana in se spraševale predvsem o njegovi finančni vzdržnosti.
Letni plan je sicer za letos težak 832 milijonov evrov, kar je 13 odstotkov več kot lani, zgolj za razvoj in obnovo pa je namenjenih 11,5 odstotka več sredstev kot lani oziroma 666 milijonov evrov.
Na vprašanje, kakšen smisel ima priprava referenduma v času tik pred iztekom mandata, ko ne bo mogoče odločitve volivcev preslikati v obvezujoče zakonske rešitve, je minister pojasnil, da bi sicer ostalo mnogo pasti.

"Če projekt ni pripravljen tudi do tega nivoja, do praktične realizacije, potem ga je treba v naslednjem praktično mandatu znova štartati ," je opozoril in dodal, da bi se sicer zgodba v naslednjem mandatu ponovila. To pa bi pomenilo, da "tudi po najbolj optimističnih scenarijih potem še pet, šest let verjetno še ne bo pokrajin".

Vsaka bodoča pokrajina o lastni usodi
Odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o pokrajinah določa, da bo referendum izveden po vsej državi hkrati, pri čemer se bodo prebivalci na območju vsake od predvidenih pokrajin opredeljevali o tem, ali se strinjajo s predvideno pokrajino, v katero naj bi spadali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.