Slovenija
14348 ogledov

Furs bo 73.008 ljudem vrnil denar

Denar, štetje denarja
Odločbe bo Finančna uprava RS poslala do 30. junija letos.

Uveljavitev novel Zakona o dohodnini – Zdoh-2U in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2F, ki sta začeli veljati 4. maja letos, je vnesla nemalo nemira med tiste zaposlene, ki so regres za letošnje leto že dobili izplačan pred tem datumom. Pred 4. majem 2019 je bil celotni znesek regresa upoštevan v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, prispevki pa so bili obračunani od zneska regresa v delu, ki je presegal 70 odstotkov povprečne plače. 

Po novem pa se v davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja in v osnovo za plačilo prispevkov za socialno varnost ne všteva do zneska 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Če je regres izplačan v višjem znesku, se razlika nad zneskom 100 odstotkov povprečne plače všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja in v osnovo za prispevke. 

Če se regres izplačuje v več delih, se ob izplačilu naslednjega oziroma zadnjega dela regresa ugotovi celotna višina regresa in od dohodka, ki se všteva v davčno osnovo izračuna akontacija dohodnine in prispevki ter izvede poračun že izračunane akontacije dohodnine in prispevkov od posameznih delov regresa. 

Obe noveli, ki sta začeli veljati 4. maja, se uporabljata že za regres, prejet od 1. januarja 2019 dalje, kar pomeni, da veljajo tudi za že izplačane regrese.

Do posebne davčne obravnave so pod enakimi pogoji upravičeni tudi tisti zavezanci, ki prejemajo vsebinsko primerljive dohodke iz tujine. 

FURS Slovenija Furs opozarja, v naslednjem tednu to uredite

Zneske bodo vrnili zaposlenim na račune

Noveli tako predvidevata poseben postopek vračila preveč izračunane in odtegnjene akontacije dohodnine, preveč obračunanih in odtegnjenih prispevkov zaposlenemu. Predvideno je tudi vračilo preveč obračunanih prispevkov delodajalcu. 

Vračilo navedenih zneskov bo s posebno odločbo izvedel davčni organ. "Na podlagi te odločbe bo FURS obračunano akontacijo dohodnine in morebitne obračunane prispevke delojemalca vrnil neposredno delojemalcu. V primeru izplačila regresa, od katerega so bili obračunani prispevki, pa davčni organ izda tudi odločbo delodajalcu, s katero se ugotovijo preveč obračunani prispevki delodajalca ter se vračilo izvede delodajalcu," pojasnjujejo na finančni upravi. 

Odločbe bodo izdali najpozneje do 30. junija 2019, vračilo preveč plačanih zneskov pa bo izvedeno na transakcijske račune zaposlenih in delodajalca v roku 30 dni od vročitve odločbe. Če preveč plačane obveznosti ne bodo presegle zneska 10 evrov, se vračilo ne bo izvedlo. "Ta znesek se vrne le na podlagi zahteve zavezanca. Če te zahteve ni, pa se preveč plačani davek šteje v naslednja plačila ali v plačila druge vrste davka," razlagajo na finančni upravi. 

Odločbo lahko pričakuje 73.008 zaposlenih

Po podatkih iz predloženih obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja je od 1. januarja 2019 do 3. maja 2019 (torej v obdobju, ko je ob izplačilu veljala še stara zakonodaja) regres za letni dopust izplačalo 8.463 delodajalcev za 73.008 prejemnikov regresa v skupnem (bruto) znesku 53.495.270,78 evra. 

Švica Alpe par sreča počitek dopust Slovenija Juhej, zaradi te novosti višji regres!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.