Slovenija
32970 ogledov

Že junija prihaja velikanska novost pri plačevanju davkov

Denar, štetje denarja
Finančna uprava RS je potrdila, da bo konec maja prišlo do spremembe.

V zadnjih šestih mesecih je prišlo do več sprememb pri plačevanju davkov. Finančna uprava RS (FURS) je v začetku leta zavezancem omogočila urejanje zadev prek mobilne aplikacije eDavki. Rešitve, ki jih je prinesla mobilna aplikacija, so olajšale poslovanje s finančno upravo.

Kmalu pa bo na voljo še ena pomembna novost. Že dlje časa so namreč pripravljali rešitev za plačevanje prispevkov z zbirnim plačilnim nalogom. "Rešitev bo zaživela konec meseca maja, ko bodo lahko zavezanci v svojih bankah začeli s postopki registracije za prejemnika e-računa," so pojasnili na FURS. "Finančna uprava RS bo prve e-račune izdala po 15. juniju. Takrat se namreč izteče rok za predložitev obračunov prispevkov za socialno varnost za maj 2019." E-računi bodo poslani bankam, zavezanec pa bo lahko do njih dostopal prek svoje spletne banke.

Posameznik se bo moral pri svoji banki prijaviti na prejemanje e-računov s strani finančne uprave.

Namesto štirih položnic le en e-račun

FURS bo s tem omogočil plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom. "Na ta način bo zavezancem plačevanje obveznosti poenostavljeno in cenejše. Manjšali se bodo namreč stroški provizije bankam. Namesto štirih položnic za štiri različne prispevke za socialno varnost bo lahko zavezanec na mesec plačal le z enim e-računom," plačevanje po novem opišejo na finančni upravi.

Z omenjenim nalogom pa ne bo mogoče poravnati akontacije dohodnine. To bo še vedno treba storiti z ločenim plačilnim nalogom. Razlog za to tiči v tem, da obveznost plačila akontacije ne zapade v plačilo istočasno kot prispevki za socialno varnost.

FURS namerava rešitev uvajati postopoma. "Najprej bo rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in si zase obračunavajo prispevke za socialno varnost, torej samostojnim podjetnikom, odvetnikom, športnikom, kulturnikom itd. V prihodnje bomo plačevanje davčnih obveznosti preko e-računov zagotovili tudi pravnim osebam," napovedujejo.

računalnik plačevanje splet | Avtor: Profimedia Profimedia

Prihajajo nove spremembe

Posodabljanjesistema eDavki se s tem ne bo končalo. "Do poletja bomo npr. z eDavkov umaknili zahtevo podpisa s strani uporabnika. Na ta način bo oddaja dokumentov enostavnejša in dostopnejša večini brskalnikov in operacijskih sistemov," pravijo na FURS-

Prav tako še ni zaživel gum ePlačilo, ki so ga v eDavke že umestili. Na upravi pojasnjujejo, da ga bodo aktivirali, ko bo storitev omogočena.

Ob tem pa zavezance opozarjajo na možnost plačevanja brez stroškov plačilnih storitev, ki jo zavezanci lahko uporabijo že zdaj. Na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam lahko obvezne dajatve poravnajo brez stroškov plačilnih storitev. "Zavezanci, ki imajo npr. doplačilo dohodnine, lahko plačilne naloge poravnajo s plačilnimi karticami (Mastercard, Maestro, Visa in Karanta) in z mobilnimi denarnicami, ki podpirajo plačevanje s plačilnimi karticami, in sicer brez provizije. Negotovinska plačilna mesta UJPlačam so dostopna na številnih lokacijah po vsej Sloveniji. 

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Slovenija Kmalu revolucija pri plačevanju prispevkov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 13:31 30.april 2019.

    Odlično. Da ne bomo samo pljuvali po državi. Je pa res, da gre državi veliko bolje pri urejanju zbiranja denarja kot recimo pri ureditvi odtekanja beri področju javnih razpisov, kjer se napaja zalega slovenske kvazi elite ze od osamosvojitve naprej. ...prikaži več In se prodajajo kot veleuspesnezi tranzicije.