Slovenija
15522 ogledov

Furs opozarja, v naslednjem tednu to uredite

FURS Saša Despot
Davčni uradi bodo svoja vrata za vse, ki nimajo urejenih zadev, odprli prihodnji teden.

"V Finančni upravi RS ugotavljamo, da si določene pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo še vedno niso uredile vsega potrebnega za uspešno prejemanje elektronsko vročenih dokumentov. Seznam dokumentov, ki se vročajo elektronsko, je namreč vse daljši," pravijo na FURS. Na seznamu dokumentov so taki, ki lahko nosijo pravne in tudi finančne posledice, če zavezanci z njimi niso seznanjeni. 

Vsem podjetnikom in podjetjem, ki še nimajo urejenih zadev glede eVročanja, bodo na finančnih uradih na razpolago od 13. maja do vključno 17. maja. Dobili bodo vse potrebne informacije glede eVročanja in si uredili vse potrebno za dostop do teh dokumentov. 

"Med zavezanci, ki so na podlagi 85.a člena ZDavP-2 obvezno del sistema eVročanja (PO, FOD, in FO, ki so identificirani za namen DDV), je večina takih, ki nima niti registriranega veljavnega kvalificiranega digitalna potrdila niti pooblaščenca za vročanje niti zunanjega pooblaščenca za delo z obrazci znotraj portala eDavki z EDP pravico za pregledovanje dokumentov iz skupine eVročanje," opažajo na finančni upravi.

Denar, štetje denarja Končno! Slovenija Že junija prihaja velikanska novost pri plačevanju davkov

Kaj to pomeni za zavezanca?

Zavezance, ki nima urejenih zadev glede eVročanja, ne more do vsebine dokumenta, kar pa ne vpliva na zakonitost vročitve. Dokument namreč po 15 dneh, ko je bil odložen v portal eDavki, postane vročen. Posledice vročitve so tako enake, kot če bi zavezanec dokument dejansko prevzel pred iztekom omenjenega roka. "Ko zaradi vročitve začne teči rok, v katerem zavezancu naložimo izpolnitev določene obveznost ali rok, v katerem lahko uveljavlja določeno pravico, zavezanca po preteku roka doletijo tudi negativne posledice," opozarjajo. 

edavki portal | Avtor:

Kako bodo pomagali?

Cel prihodnji teden bodo tako na finančnih uradih pomagali zavezancem. Svetovali bodo, kako izpolniti in oddati zahtevek za pridobitev digitalnega potrdila SIGENCA. Pojasnili bodo vlogo, ki jo ima pooblaščenec za vročanje v davčnih zadevah in nudili pomoč pri izpolnjevanju obrazca Vročanje- PE. Pojasnili bodo vlogo, ki jo ima pooblaščenec za delo z obrazci znotraj portala eDavki in nudili pomoč pri izpolnjevanju obrazca EDP-PE. Nudili bodo pomoč pri registraciji v portal eDavki z uporabniškim računom in geslom. Pojasnili bodo uporabo telefonske številke in elektronskega naslova, če ju zavezanec sporoči finančni upravi in nudili pomoč pri izpolnjevanju obrazca Privolitev za zbiranje in uporabo telefonske številke in /ali naslova elektronske pošte.

Dan odprtih vrat
V petek, 17. maja, bodo potekale aktivnosti po vseh uradih finančne uprave po Sloveniji in na Generalnem finančnem uradu v Ljubljani. Izjema je Finančni urad Postojna, ki bo svoja vrata odprl že dan prej. Na dnevu odprtih vrat bodo predstavili potek dela na uradu in informacije s področja davkov in carin. 

evro, evri, štetje, denar Slovenija Lahko se zgodi, da vse plačaš, pa te Furs rubi brez opomina

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice