Slovenija
15 ogledov

'Rehn je bil jasen, na potezi Hrvaška

Gordan Jandroković in Samuel Žbogar. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Hrvaška se o dopolnilih predlogu o reševanju mejnega spora trenutno ni pripravljena pogovarjati, je dejal minister Žbogar po sestanku s kolegom Jandrokovićem in komisarjem Rehnom.

Dogovorili smo se, da pogovore nadaljujemo v prvi polovici junija, je dejal zunanji minister Samuel Žbogar po končanem sestanku s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom in hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

 

Rehnovo poročilo

Evropski komisar za širitev Olli Rehn se bo po današnjem srečanju "v kratkem" sestal s predsedujočim triom EU in poročal o napredku.

Različna pogleda
"Mislim , da je bil komisar Rehn danes jasen, da to ni bil predlog vzemi ali pusti in da je pripravljen na manjše spremembe," je poudaril minister Žbogar. "Hrvaška stran sprejema predlog, kot je, in za zdaj je predstavila stališče, da se o dopolnilih ni pripravljena pogovarjati," je še povedal.

Na vprašanje, ali je potem nadaljevanje pogovorov sploh še smiselno, je odgovoril: "Vendarle pričakujem, da je interes na obeh straneh, predvsem Hrvaške, da nadaljuje pristopna pogajanja, zato pričakujem dogovor in nadaljevanje pogovorov."

Hrvaški zunanjji minister je po sestanku zatrdil, da "slovenska dopolnila za hrvaško stran niso sprejemljiva". Po njegovih besedah bo komisar Rehn o tem poročal predsedujočemu triu.

Korenine zapleta
Slovenski zunanji minister je na vprašanje, kaj je po njegovi oceni glavna dodana vrednost današnjega srečanja, odgovoril: "Glavna dodana vrednost danes je, da smo ustno predstavili svoje pripombe tudi hrvaški strani."

Po njegovih besedah je dodana vrednost tudi to, da "smo spomnili, da je do tega problema prišlo zaradi dokumentov, ki so prišli v pogajalski proces in prejudicirajo mejo, in da smo zaradi tega v položaju, v katerem smo danes, in da se, dokler se ta zadeva ne reši, hrvaška pogajanja ne morejo nadaljevati, kar se tiče slovenske strani," je še poudaril.

 

Ognjeno vprašanje

Požar oziroma požarni alarm je tokrat že drugič posegel v pogajanja o slovensko-hrvaški meji. Zaradi požara je na začetku preteklega tedna odpadel sestanek med Rehnom in Žbogarjem, ki je želel komisarju predstaviti slovenski odgovor na zadnji predlog.

Alarm prekinil sestanek
''Sprožil se je požarni alarm in srečanje je bilo prekinjeno. To je vedno resna zadeva, zato je bilo treba evakuirati stavbo,''
je povedal komisar Rehn. "Pogovore bomo nadaljevali v drugi zgradbi, kamor smo običajno evakuirani v takšnih primerih,'' je pojasnil.

Pomagal hrvaški veleposlanik
Ko se je oglasil alarm, so stavbo Evropske komisije evakuirali. Proti izhodu se je napotila tudi hrvaška delegacija. Naleteli so na delavca, ki ga je v sobi, kjer je počila cev, stresla elektrika. Hrvaški veleposlanik Branko Baričević, ki je sicer zdravnik, je poskrbel za prvo pomoč. Delavec je dobil opekline na rokah. 

Hrvaška proti dopolnitvam
Hrvaška je zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za reševanje vprašanja slovensko-hrvaške meje sprejela kot dokončnega. Obravnava ga kot predlog vzemi ali pusti. Na drugi strani slovenska diplomacija kompromisnega predloga nikoli ni videla tako. Podala je dopolnila, s katerimi želi zavarovati svoje interese in na podlagi katerih bi se lahko pripravil nov, bolj uravnotežen predlog. Hrvaška je že napovedala, da slovenskih dopolnil ne bo sprejela.

Brez preboja
Današnje srečanje trojke Žbogar-Jandroković-Rehn je bilo že šesto od februarja. Po mnenju nekaterih do premika ne bo prišlo vse do volitev v Evropski parlament. Milan Balažic, uradni govornik ministrstva za zunanje zadeve, je srečanje označil za priložnost za uskladitev različnih tolmačenj predloga.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.