Slovenija
19893 ogledov

Reke hitro naraščajo, to nas čaka v naslednjih urah

Močno deževje Profimedia
Možne poplave, tudi za torek napovedane obilne padavine.

Zaradi nalivov lahko hitro in ponekod močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, opozarjajo hidrologi Agencije RS za okolje.

Kako se padavine gibajo, spremljajte na radarski sliki padavin.

Kot pravijo, bodo na vseh omenjenih območjih možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. "Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno," pojasnjujejo.

V torek se bo, nadaljujejo, naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. V tem delu države so možna razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu pa se bosta razlivali Drava in Mura, še dodajajo hidrologi.

Padavine so precej preglavic povzročale že zgodaj popoldne. Na območju severne Primorske je padala debela toča (spodaj fotografija, ki jo je posnela bralka), številni prebivalci so ostali brez elektrike.

Toča v Ajdovščini | Avtor: Facebook/Jožica Bizjak Facebook/Jožica Bizjak

Na slovenski Obali pa je zalilo ulice, trge in ceste. V koprskem pristanišču je v gasilca udarila strela, a je bilo oživljanje uspešno, poškodovani je hospitaliziran v Splošni bolnišnici Izola. Posnetke besnenja nevihte si lahko ogledate na tej povezavi.

Obilne padavine tudi v osrednjem delu države

V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

Po poročanju portala N1 je v Ljubljani voda zalila podvoze, v Situli pa se je sprožil alarm za evakuacijo.

Zalilo je podvoze na Celovški, Dunajski in Šmartinski cesti.

Kaj nas čaka v naslednjih dneh?

Od torka zjutraj do srede zjutraj lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja, pravijo na Agenciji RS za okolje. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo možne le v južni Sloveniji, dodajajo.

Vreme Arso | Avtor: Arso Arso
Z izjemo severozahoda je za celotno državo za torek zaradi obilnih padavin razglašen oranžni alarm. Padavine so možne tudi v sredo.

Predvidoma v četrtek čez dan se bo delno zjasnilo. V petek bo pretežno jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah, v šibkem območju visokega zračnega tlaka bo nad naše kraje v vetrom zahodnih smeri pritekal razmeroma topel in suh zrak.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo od petka do srede prevladovalo suho vreme, le od ponedeljka naprej bo ob popoldnevih možna kakšna kratkotrajna krajevna ploha. Se pa bo, v primerjavi s prejšnjim tednom, precej ohladilo, najvišje dnevne temperature bodo dosegle komaj okoli 25 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2