Slovenija
117 ogledov

Rekordnih kresov več ni

kresovanje, kres, ro%C5%BEnik, 01_05_11 Žurnal24 main
Rekorda najvišjega kresa na svetu danes ne bo nihče podiral, uradni organi pa opozarjajo na nevarnost požarov in onesnaževanje okolja.

Leta 2007 so se v Boštanju na Dolenjskem lotili zahtevnega projekta in postavili več kot 43 metrov visok kres, ki se je kot najvišji in največji na svetu uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov. Do zdaj ga še nihče ni presegel, organizatorji pa pravijo, da sami s sabo pač ne bodo tekmovali.

Nič več rekordov

Večerni dogodek bo letos potekal v organizaciji Kluba boštanjske mladine, njihov predsednik Uroš Karlič pa nam je povedal, da po letu 2007 niso več poskušali podirati rekorda. "Sami sebi ga ne bomo podirali," je pojasnil in dodal, da bo letošnji v višino meril nekaj več kot deset metrov, kot vedno pa so poskrbeli tudi za ustrezno požarno varnost. "Imamo požarni načrt in štiri gasilce, ki bodo spremljali, da bo vse pod nadzorom."

Z drugačnim rekordom so njihovo slavo sicer spodkopavali v štajerskih Rušah, ko so pred dvema letoma napovedali vžig največjega kresa na svetu, a nazadnje jim rekorda ni uspelo podreti. Tam bodo danes popoldne sicer postavljali majsko drevo, sledili pa bodo vaške igre in tradicionalni pohod z baklami ter nato prižig kresa in tudi kresnega moža. Kresovanje bo potekalo pod geslom Malo mesto – največje kresovanje.

Ne samo nevarnost požarov, tudi škodljive emisije
Kresovanje je morda res tradicionalno zaznamovanje večera pred prvomajskim praznikom dela, a strokovnjaki vse bolj poudarjajo predvsem negativne učinke takšnega početja. Že majhni kresovi, kaj šele ognjeni rekordi, niso najbolj blagodejni za okolje. Poleg prežeče nevarnosti požarov so z ministrstva za kmetijstvo in okolje sporočili, da kresovi onesnažujejo zrak s škodljivimi emisijami.

V tem oziru je seveda najbolj problematično tako ali tako prepovedano kurjenje odpadkov v naravi. Takšno početje je velikokrat sestavni del manjših, zasebnih kresovanj in ga na predvečer delavskega praznika zaradi množičnosti tudi težko temeljito nadzorujejo. Posebej škodljivi so avtomobilske pnevmatike, kemično obdelani deli pohištva ter drugi lahko vnetljivi predmeti in snovi.

KRES, KRESOVANJE, RUŠE, NAJVEČJI KRES, 01_05_11 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je na svoji spletni strani sicer objavilo še nekaj opozoril oziroma priporočil:
•    Naj bo velikost kresov razumno velika.
•    Les, ki se kuri na kresu, naj bo čim bolj suh.
•    Kresi naj bodo stran od naselij.
•    Na kres naj se nikakor ne nalagajo gorljivi odpadki.

Na Rožniku Čuki, v Mariboru brezplačen golaž
V vsakem primeru se je zaradi varnosti bolje odpraviti na katerega izmed uradnih in večjih kresovanj, kot pa da bi ogenj netili sami.

Tradicionalno ljubljansko kresovanje na Rožniku se začne ob 19.30 z govorom izvršnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Gorana Lukića, za dobro voljo pa bodo poleg dobrot z žara poskrbele zasedbe Čuki, Oko, Lynch in White Stain.
Mariborsko tradicionalno kresovanje v Koblarjevem zalivu na obrežju reke Drave se bo začelo ob 17. uri. Prireditev bo spremljal tradicionalni ognjemet, prvim 500 obiskovalcem pa obljubljajo brezplačno porcijo golaža.

Ne pozabite na 112
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizatorje javnih prireditev s kresovanji in vse, ki bodo med prazniki v naravnem okolju kurili kresove, poziva, naj sledijo napotkom za preprečevanje požarov. Če vseeno zagori, pa ne pozabite na telefonsko številko 112.


Komentarjev 2
  • gornik 21:50 01.maj 2014.

    Kdaj ti je pa še komunist kaj dal , kvečjemu vzel, kot je v njihovi navadi . Izčrpavati do propada tovarne denar pa v exotiko. Da delavci, to smo dočakali, si manj vreden kot nič. Zdaj pa naj bi jih ...prikaži več še častili kot bogove.

  • s.i.k. 20:05 30.april 2014.

    .kašn les. pa okolje.pa 112.Praznik Dela je..me pa zanima, kdaj bodo dobili Nezaposleni svoj Praznik. in šli za dva dni Delat..S Poštenim Plačilom