Slovenija
49 ogledov

Rektor: "Doktorand ima lahko pomočnike"

Danijel Rebolj Nino Verdnik
Rektor mariborske univerze Rebolj meni, da ima doktorand lahko pomočnike, in tako odgovarja na očitke glede spornega doktorata direktorja UKC Maribor.

"V preteklih dneh smo odgovarjali na vsa vprašanja v zvezi z omenjeno zadevo, zato nam ignoriranja res ni mogoče očitati," rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj zavrača trditve študentov mariborske medicinske fakultete, ki v anonimnem pismu univerzi očitajo ignorantski odnos do polemike glede spornega doktorata Gregorja Pivca. Naslov dela je Razvoj bolnišnice Maribor od ustanovitve do druge svetovne vojne.

Očitek: doktorat iz medicine na temo zgodovine, preiskava zavrnjena

"S tako arogantno reakcijo rektor in njegovi podaniki naše univerze dajejo slab zgled in sporočajo vsem študentom, da je mogoče postati doktor medicinskih znanosti v Mariboru tudi tako, da imaš v doktorski nalogi zelo malo medicine in veliko zgodovine," piše v pismu brez podpisa. V pismu izpostavljajo "ignorantsko reakcijo vseh organov Univerze v Mariboru od rektorja dalje, ki je javno zavrnil kakršnokoli preiskavo v zvezi s spornim doktoratom". Vsak pravico do pritožbe ali zahteve po preiskavi z ustreznimi argumenti na ustrezen naslov, takšne zahteve pa do danes niso prejeli, je zapisal rektor.

"Doktorand ima lahko pomočnike"

Pivcu očitajo tudi, da je za raziskovalno delo najel in plačal nekomu drugemu. Glede pomoči pri izdelavi doktorske naloge je rektorjevo stališče, da ima lahko doktorand pomočnike, ki izvajajo meritve, parcialne raziskave ipd. po navodilih doktoranda, pogosto doktorand deluje v raziskovalni skupini, včasih na enem problemu delata dva ali več doktorandov. "Bistveno pa je, da je vsak doktorand avtor ideje, hipoteze, koncepta, strukture, teksta in zaključkov doktorske naloge," še poudarja Rebolj.

Komentarjev 1
  • stela 06:32 29.februar 2012.

    Mene samo zanima če ima tud kdaj ambulanto pa kaj bi rad zdravil..... Da me ne bo tja