Slovenija
16889 ogledov

Reševalci razkrili podrobnosti tragične nesreče na Storžiču

plaz storžič mrtvi planinci PU Kranj
Gorska reševalna služba Tržič je danes po sobotnih plazovih na Storžiču, ki sta odnesla tri življenja, sporočila, da je bila prva naveza alpinistov žrtev razmer, ki jih je krojil veter, in so se nenadoma poslabšale. Druga alpinista pa sta kljub prvi nesreči nadaljevala z vzponom in doživela nesrečo, ki je ogrozila tudi delo gorskih reševalcev.

Dva reševalca sta se med begom poškodovala

Kot so pojasnili v reševalni zvezi, jih je regijski center za obveščanje v soboto obvestil o snežnem plazu v Kramarjevi smeri v Storžiču. Po opravljenem klicu z očividcema so ugotovili, da je plaz odnesel dve osebi, ki ne kažeta življenjskih znakov. Sprožili so reševalno akcijo z aktivacijo celotnega moštva ter posadko helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku. Nekaj minut za tem je bil aktiviran tudi helikopter policije, ki je opremljen z napravo za iskanje pogrešanih v plazu.

Na kraj nesreče je odšla predhodnica, ki je štela pet članov, od tega je bil en zdravnik. Zdravnika in enega reševalca so s helikopterjem prepeljali do ponesrečencev. Pridružila se jima je tudi posadka helikopterske nujne medicinske pomoči. Ugotovili so, da sta ponesrečenca podlegla poškodbam.

"Začeli smo s helikopterskim prevozom preminulih v dolino. Tik pred dvigom drugega ponesrečenca sta alpinista, ki sta se nahajala v zgornjih pobočjih Storžiča, sprožila snežni plaz. Ekipa, ki je bila tik pred koncem dela na kraju nesreče, je bila preko radijske postaje obveščena o ponovnem plazu. Vsi štirje so zbežali pred plazom in si rešili življenje. Med begom sta se dva reševalca poškodovala," so navedli.

Pri reševanju je sodelovali 24 reševalcev

Drugi plaz je s seboj prinesel tudi dva alpinista. Eden je preživel s težjimi poškodbami, drugi je umrl. Sledilo je reševanje poškodovanih in prevoz preminulih. Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev, in sicer gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije in helikopterske nujne medicinske pomoči, ter helikopterja vojske in policije.

Pristojni sicer odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izredno nevarne. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri.

Ob tem so v reševalni zvezi zapisali, da je v prvi navezi ponesrečenih življenje izgubil tudi izkušeni gorski reševalec Slavko Rožič iz Tržiča, ki je bil zadnjih deset let zelo aktiven v gorski reševalni službi, bil je tudi inštruktor in član izpitne komisije za gorske reševalce. S svojim delom je, kot so dodali, dvignil nivo reševalnega dela.

Užaloščeni objavljamo pojasnilo včerajšnje tragične gorske nesreče, v kateri so, v snežnem plazu, življenje izgubile tri...

Objavil/a Gorska Reševalna Zveza Slovenije dne Nedelja, 14. februar 2021

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • pantani 07:36 15.februar 2021.

    Ni bilo NA STORŽIČU, ampak POD STORŽIČEM!!! To je severna stran. Sem šel po Kramarjevi smeri leta 2014. Naj dodam da je označena kot alpinistična smer. v njej si približno eno uro, skoz v senci. Nekje je naklon tudi 60%+. ...prikaži več Žalostno kaj se je zgodilo. Sožalje svojcem.

  • ode 07:25 15.februar 2021.

    Vsaka nesreča je tragična. Tokrat pa ne gre za nesrečo, ampak za zavestno dejanje, saj so rinili v visokogorje kljub prepovedi zaradi nevarnost plazov. GRS v času prepovedi ne bi smela reševati na tistih območjih. Kadavre bi lahko spravili v ...prikaži več dolino, ko se sneg stopi.

  • Brko 22:09 14.februar 2021.

    Če se pove da je nevarno in da se ne hodi gor potem je to dovolj. In če se jim zgodi kaj gor naj kličejo kogar hočejo pomoči reševalcev ne bi smelo biti ker so ogrozili svoja življenja za bumbar ...prikaži več je. Lepo se počaka do spomladi in se pobere kar pač ostane.

Sorodne novice