Slovenija
20 ogledov

Rešitev je tedenska vinjeta za pet evrov

Vlačič poudarja, da cena mesečne vinjete še ni dokončno določena. Žurnal24 main
Slovenija bo v dveh do treh tednih sprejela dokončno rešitev glede vinjet. Tedenska vinjeta za pet evrov bi po besedah Tajanija rešila težavo, ki je nastala.

Tako je danes po srečanju z evropskim komisarjem za promet Antoniem Tajanijem v Bruslju povedal minister za promet Patrick Vlačič. Evropska komisija je po njegovih navedbah do takrat pripravljena počakati z nadaljnjimi odločitvami glede postopkov proti Sloveniji. "Dodana vrednost tega sestanka je, da bomo v 14 dneh ali treh tednih imeli dokončno rešitev," je po srečanju povedal minister Vlačič. Minister bo o sestanku zdaj poročal vladi, ki bo to vprašanje obravnavala že na naslednji seji. S tem naj bi bila opredeljena podlaga za nadaljnji dogovor slovenskih predstavnikov s komisijo, ki naj bi bil dokončen. "Komisarju sem opisal, do kakšnih ugotovitev je prišla naša medresorska skupina, in mu pojasnil vse posledice uvedbe vinjet, on pa je povedal svoja stališča in dogovorila sva se, da bomo v naslednjih dneh prišli do končne rešitve," je minister odgovoril na vprašanje, kakšno sporočilo je prinesel v Bruselj in kakšen je bil odziv nanj.

Petevrska vinjeta bi bila rešitev
Komisar meni, da bi lahko bila rešitev za slovenski sistem vinjet tedenska vinjeta za pet evrov, vsekakor pa mora biti rešitev sorazmerna in nediskriminatorna, je potrdil tiskovni predstavnik komisarja Fabio Pirotta. Dodal je, da Bruselj upa na rešitev do poletja. Tedenska vinjeta za pet evrov bi lahko rešila težavo, ki je nastala, ker je Slovenija uvedla le pol- in enoletne vinjete, s čimer so diskriminirani tujci, ki redkeje uporabljajo slovenske avtoceste kot domačini. Seveda pa je treba počakati na končno odločitev in ni mogoče špekulirati o alternativnih scenarijih, je dejal Pirotta. Komisar Tajani je doslej javno predlagal uvedbo vinjet za turiste in uvedbo tedenske vinjete za pet evrov, pri čemer je vselej izrecno poudaril, da mora biti rešitev vsekakor sorazmerna in ne sme diskriminirati. Komisija naj bi si sicer želela predvsem, da bi bil problem rešen pred turistično sezono.

Komisar je po ministrovih besedah ponovil znano stališče komisije, da so slovenske vinjete v nasprotju s pravom EU, z načelom enakosti, torej da gre za diskriminacijo tujih državljanov, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Zaradi tega je komisija oktobra lani proti Sloveniji tudi sprožila postopek zaradi kršenja pravnega reda EU. Prav tako je komisar tudi tokrat podal svoje predloge, po ministrovih besedah nekatere tudi v smeri cen. "Ob tem sem mu povedal, da je to pristojnost Slovenije, a da seveda mora biti sistem v skladu s pravom EU v smislu, da ni diskriminatoren in da obstaja sorazmernost med cenami letnih in drugih vinjet," je pojasnil Vlačič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.