Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

"Lahko bi mu rešili nogi"

jadralni padalec Shutterstock Fotografija je simbolična.
Predsednik padalskega kluba Extreme Sport trdi, da bi nogi slovenskega padalca lahko rešili, če bi helikopter priletel prej. Stanje padalca še vedno zelo resno.

Mirvad Zenuni, predsednik padalskega kluba Extreme Sport, je prepričan, da bi lahko slovenskemu padalcu rešili nogi, če bi helikopter prišel prej. Z ekipo petih Slovencev se je spoznal v soboto, ko ga je peterica spraševala, kje se lahko na tem območju leti. "Iz vsega sem sklepal, da gre za neizkušene padalce, ki letijo leto ali dve," je za portal Sarajevo-x.com povedal Zenuni. S Slovenci se je dogovoril, da skupaj poletijo v nedeljo, dal pa jim je tudi radijsko frekvenco kluba in svojo telefonsko številko.

Ker se v nedeljo niso oglasili, je mislil, da so odšli domov. Ob 14.20 pa je zazvonil telefon, na drugi strani pa je zaslišal paničen moški glas. "Ko mi je povedal, da so na južni strani Jahorine, me je streslo. Vemo, da je to področje, kjer so mine. Zavpil je, 'Moj brat močno krvavi! Pomagaj!? Ni znal povedati, kje se nahajajo, a približno smo vedeli, kje bi lahko bili."

Zenuni je z ekipo takoj odšel na pomoč. Obvestil je tako policijo kot nujno medicinsko pomoč in gorsko reševalno službo. Vedeli so, da gre za zahteven teren in da bodo nesrečnika lahko rešili samo s helikopterjem.

Predolgo čakanje na helikopter

"Takrat smo izvedeli, da med Federacijo in Republiko srbsko obstajajo neka nesmiselna pravila in da izmenično dežurajo. Sedem dni eni, sedem dni drugi. Na vrsti je bila Republika srbska, zato so oni prevzeli reševalno akcijo. A zato helikopter, ki je bil pripravljen v Rajlovcu, ni smel vzleteti, ker se je čakalo helikopter iz Banja Luke. Čakali smo dve uri, ko nihče ni mogel do ponesrečenega. Če bi reševalci prišli pravočasno, bi mu rešili nogi," trdi Zenuni.

Zenuni se je odločil, da o vsem obvesti slovensko ambasado v Sarajevu. "Prosil sem jih, da posredujejo, da vzleti EUFOR-jev helikopter. Osebi na drugi strani sem rekel, da če se helikopter ne dvigne v naslednje pol ure, bo fant zagotovo umrl. Gorska reševalna služba s Pala je vrhunsko opravila svoje delo, zamujali pa so, ker niso imeli helikopterja," je ogorčen Zenuni. Prepričan je, da je padalec živ samo zato, ker ima močno željo do življenja.

"Dela v kliničnem centru v Ljubljani in je sam sebi previjal rane. Glavni krivci smo mi in nerešeni odnosi med Federacijo in Republiko srbsko. Še en velik problem je, ker ni označeno, da je to območje polno min," je dejal Zenuni.

"Naslednjih sedem dni transport ne bo mogoč"

Zdravniki so morali padalcu v ponedeljek amputirati obe nogi. "Trenutno je malce bolj stabilen kot včeraj, ampak še vedno v zelo kritičnem stanju. Je pod stalno kontrolo anesteziologa. Njegovo zdravstveno stanje je zelo resno, zato naslednjih sedem dni v Slovenijo ne pride v poštev nikakršen transport. Počakali bomo, da se vsaj malo stabilizira," nam je danes povedala Jandrićeva.

Poslabšalo se mu je včeraj

Tekom včerajšnjega dne se je slovenskemu padalcu, ki je v nedeljo popoldan po nesreči pristal na minskem polju, kljub hitri zdravniški pomoči stanje močno poslabšalo. Tiskovna predstavnica sarajevskega kliničnega centra Bilijana Jandrić je za zurnal24.si dejala, da so morali zaradi poslabšanja njegovega stanja odpovedati njegovo premestitev v ljubljanski klinični center.

Poškodovanega so morali zaradi krvavitev še enkrat operirati. Zdravniki so mu morali amputirati obe nogi, iz trebušne votline pa mu odstranjujejo delce mine.

Dolga reanimacija, izgubil veliko krvi

Kot je povedala Jandrićeva, je bil hudo poškodovan padalec včeraj uspavan. "Ko smo ga sprejeli v bolnišnico, je bil v groznem stanju, stanju šoka, izgubil je veliko krvi. Obe nogi ima pod kolenom hudo poškodovani, poškodovani so tudi kosti in tkivo. Ima prave vojne rane," je povedala Jandrićeva.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 23:04 02.november 2011.

    Trdim , da je bil rešen z prvo operacijo verjetne smrti in to izključno z nanjem, PRAKSO in strokovnostjo kirurške ekipe . Poškodovana noga je lahko čisti rez , od min dobiš pa mesoreznico v noge in trebuh. Pa kaj ...prikaži večj bi pravil, če postavljaš tako trapasta vprašanja.

  • 1111 08:38 02.november 2011.

    ...sedaj bodo vsi najbolj pametni...sigurno so se odločili, kar je najboljše za ponesrečenca...nekateri tukaj gor mislijo, da je Bosna na koncu sveta in še zmerom v kameni dobi...beda!!imaš prou ZIC, take bedarije bi bilo potrebno brisat, ampak žurnal ...prikaži več briše, če ga prizadaneš po njegovi politični strani...ostalo ni važno...

  • zic 07:48 02.november 2011.

    dej ne nehajo klobasat "strokovnjaki". zdaj je prepozno, saj ni rezanje nog tako kot bi se mal zmotu in odrezal noge...ker bumbar je to sploh dovolu, da se objavlja.