Slovenija
44737 ogledov

Revolucija pri dohodnini, adijo neobdavčen prevoz, malica in regres

Klemen Boštjančič
1/3
Vlada RS
Minister za finance Klemen Boštjančič je koaliciji predstavil predloge za davčno reformo. Obeta se revolucija pri dohodnini in progresivna obdavčitev nepremičnin.

Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem koalicijskem vrhu napovedal obširne spremembe davčne zakonodaje. "Vemo, da je Slovenija v svetu med najbolj obdavčenimi po delu in najmanj po premoženju," je dejal Golob.

Zato je po njegovi oceni pomembno, da najprej ugotovijo, kakšen je neto dohodek posameznih oseb in se šele nato začnejo ukvarjati s spremembami. Te bodo šle, tako Golob, v smeri transparentnosti, preglednosti dejanskega dohodka. Plače nameravajo razbremeniti do konca leta 2024.

Dodatna obdavčitev premoženja pa je predvidena do konca leta 2025. "Zaenkrat je izhodišče, da se sedanji davek na uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) ohrani natančno tak, kot je zdaj. Vanj ne bomo posegali, da ostanejo stvari primerljive s sedanjim stanjem," je pojasnil.

Razprava o novi davčni politiki bo po njegovih napovedih javna in transparentna, iskali bodo družbeni konsenz. "Namen davkov je, da lahko živimo v socialno pravični državi," je poudaril.

Potrebe družbe in davčni sistem ne gredo več skupaj

"Analize smo pripravljali od lanskega leta, potrebe družbe in davčni sistem ne gredo več skupaj, želimo prek davčnega sistema nasloviti naraščajoče potrebe družbe," pa je po srečanju vrha koalicije povedal finančni minister Boštjančič. Cilj je torej jasen, da se pobere več davkov. 

Dodal je še, da je bilo v dvajsetih letih toliko popravkov nekaterih zakonov, da je zmanjkalo črk za oznake sprememb in da je bilo veliko parcialnih rešitev. "Dohodnina, gremo v neto obdavčitev dohodka, sistem odbitkov, namesto olajšav, sistem bo postal enostaven, onemogočal bo davčno optimizacijo na način, ki ni bil zamišljen. Nepremičnine, gremo v smer obdavčitve progresivne obdavčitve, to se ne bo tikalo večine prebivalcev," je napovedal.

"Današnji sistem je sistem odbitkov, ko se prepletajo nejasno različni dohodki, plače, socialni transferji, nihče niti točno ne zna izračunat, dohodninska napoved, ki jo dobimo, jo relativno težko razumemo. Skozi ta sistem in dopolnitve se je napletel precej nepregleden sistem, sračje gnezdo. Predlagamo, da gremo na sistem davčnih odbitkov, ki bo enak za vse," je dejal Boštjančič.

Kot je bilo mogoče razumeti iz njegovih pojasnil, po novem ne bi bilo več davčnih oprostitev za prevoz na delo, malico, regres in socialne transferje, ampak bi se vsi dohodki všteli v osnovo za davek, bi pa zaradi tega lahko bistveno povečali splošno davčno olajšavo oziroma, kot se je izrazil minister, ničelni dohodninski razred.

"Ničelni dohodninski razred, ki je zdaj do pet tisoč evrov, se bo lahko bistveno povečal. Naslovili bomo vprašanja različnih bonitet oziroma davčnih olajšav, ki so se skozi leta prikradla v sistem. Vprašanje visoke obdavčitve plač smo reševali z olajšavami: prevoz na delo, prehrana, regres, 13. plača, s tem smo poskušali reševati visoko obdavčitev plač. V sistemu, ki ga predlagamo, se neodavčeni prihodki prestavijo v ničelni dohodninski razred, ki ga lahko povečamo za več tisoč evrov, v njem pa se upoštevajo vsi prihodki, tudi socialni transferji. En direktor mi je povedal, da določeni zaposleni niso želeli 13. plače, ker dodaten dohodek lahko preveč zniža njihove socialne transferje," je pojasnil Boštjančič.

"Eden od ciljev je, da se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika. Predlog smo predstavili koaliciji, stvari smo pustili relativno odprte. V prihodnjih tednih bomo široko odprli razpravo, davki se tičejo vseh in vse zanimajo. Cilj je enostaven davčni sistem," je še povedal Boštjančič.

Progresivna obdavčitev kapitalskih dobičkov? Vprašajte njo. 

Je pa predsednica SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon v svoji izjavi omenila, da bi bili kapitalski dobički po novem obdavčeni progresivno. To bi pomenilo, da bi bili tako kot pri dohodnini do določenega zneska obdavčeni po določeni davčni stopnji, od določenega zneska naprej pa po višji, razredov pa bi bilo lahko več. Zdaj se kapitalski dobički obdavčijo po 25-odstotni davčni stopnji, ki pa se lahko glede na čas lastništva kapitala lahko zniža.

"To je ona predlagala na koalicijskem sestanku, mi smo predlagali progresivno obdavčitev nepremičnin, SD je predlagal, da premislimo tudi o progresivni obdavčitvi kapitalskih dobičkov," je minister za finance odgovoril na prošnjo, da podrobneje pojasni progresivno obdavčitev kapitalskih dobičkov. Pri progresivni obdavčitvi nepremičnin bi bila pomembna njihova vrednost in ne število.

Napovedal je še spremembe pri znižanih stopnjah DDV-ja in sistemu olajšav pri davku na dobiček.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 148
  • Avatar Minovak
    Minovak 09:23 15.marec 2023.

    Z davki doseči blaginjo je isto, kot dvigniti vedro vode, v katerem stojiš. (Winston Churchill)

  • Toma 07:13 15.marec 2023.

    Drek od govna!

  • Avatar pantani
    pantani 06:26 15.marec 2023.

    Čakam na replay sindikalistov iz gospodarstva!!!