Slovenija
13 ogledov

“Revolucija se ne dogaja na Facebooku”

Protest proti kapitalizmu pred NLB. Saša Despot
Protesti. Danes globalna akcija proti finančnemu kapitalizmu in izkoriščanju. Pri nas zasedajo trge v Kopru, Mariboru in Ljubljani.

“Zahtevamo pravično porazdelitev dobrin, odpravo kapitalističnih ekonomskih odnosov, delavsko samoupravljanje v podjetjih in neposredno demokracijo, ki je horizontalna, decentralizirana in globalno ljudska.

To so zahteve koprskih aktivistov, ki se danes priključujejo globalnemu protestu proti finančnem kapitalizmu, ki se hkrati odvija v več kot 1.300 mestih po vsem svetu.

Politiki niso dobrodošli

“Če bodo poskušali politiki imeti govore, jih bomo izžvižgali,” pravi mariborski aktivist. Protestniki namreč ne verjamejo, da lahko politiki, ki so po njihovem mnenju zakuhali krizo, to tudi rešijo. Zato pravijo, da “njihove krize ne bomo plačali”.

Nasprotujejo politiki zategovanja pasu, vsesplošnemu varčevanju in reševanju bank. Zahtevajo brezplačno šolstvo, zdravstvo, javni prevoz, stanovanja in komunikacije, hkrati pa predlagajo uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vse prebivalce Slovenije.

Internet ni rešitelj krize

Čeprav se je poziv h globalni vstaji širil predvsem prek spleta, mu aktivisti ne pripisujejo prevelikega pomena. “Revolucija se ne dogaja na Facebooku in Twitterju,” pravi Danijela Tamše iz Socialnega centra Rog.

“To so le orodja koordinacije in komunikacije, ljudje pa se morajo za gradnjo prave demokracije srečati v realnem svetu.” Na zasedbah bodo zato prakticirali skupščine, na katerih lahko ljudje sprejmejo odločitve o tem, kako se želijo upreti sistemu, pojasnjuje Tamšetova. Protest, kot pravijo na policiji, ni prijavljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.