Slovenija
6 ogledov

Režejo gimnazijce, da bi šli učenci na poklicne šole

slovenija 04.02.08 ziga turk, izjava za medije ministra za razvoj Ziga Turka in Saša Despot
Gimnazijam odvzemajo soglasja za oddelke. Hkratno povečanje oddelkov zasebne šole menda naključje

"Nekdanji dijaki Gimnazije Novo mesto so generatorji razvoja širše dolenjske regije in Slovenije," pravijo na novomeški gimnaziji, kjer so se ukinitvi enega oddelka prvega letnika uprli s peticijo. "Prihajajoče generacije ne bodo imele enakih možnosti, da si izberejo šolo, kar ni pravično," opozarja tamkajšnja ravnateljica Natalija Petakovič.

Odločitev v zaprtem krogu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) je srednje šole obvestilo o (ne)soglasju k predlaganemu vpisu za prihodnje šolsko leto. "Ob tem so v nemalo primerih ponovili že večkrat uporabljeno prakso, ko so se v zaprtih krogih pripravili ukrepi, ki čez noč spremenijo usodo zaposlenih, dijakov in njihovih staršev," opozarjajo v sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Koliko oddelkov po vsej državi ukinjajo, na MIZKŠ nočejo razkriti, saj pravijo, da gre zgolj za sklepe, na katere se lahko šole do desetega januarja še pritožijo.

Nočejo dela za minimalca

Sviz opozarja, da z napovedanimi posegi socialni partnerji niso bili seznanjeni. "Z ministrstva nismo prejeli nobenih analiz in utemeljenih argumentov," dodajajo na novomeški gimnaziji. MIZKŠ naj bi število oddelkov zmanjševalo zaradi varčevanja in upoštevanja vpisnih trendov. To Petakovičeva zavrača, saj opozarja na vse večje prihajajoče generacije in stabilen vpis. Na MIZKŠ sicer trdijo, da oddelke zmanjšujejo tudi, da spodbujajo vpis na poklicne in srednje tehniške šole. Sviz opominja, da je nerealno pričakovati, da se bodo otroci skupaj s starši zato "v večjem številu odločali za vpisovanje v programe, po zaključku katerih ne morejo pričakovati zaposlitve oziroma bi svoje delo opravljali za minimalno plačo".

Za javne rezi, za zasebne ne

"Nemogoče je spregledati tudi to, da MIZKŠ na drugi strani ohranja enako število vpisnih mest v gimnazijskih programih na zasebnih zavodih, na enem od njih pa število razpisanih mest celo za en oddelek povečuje, in to kljub padajočemu trendu vpisa," še opozarjajo na Svizu. MIZKŠ odgovarja, da so oddelek na škofijski gimnaziji povečali skladno s koncesijsko pogodbo iz 90. let. "Tu ni povezave, gre le za naključno sovpadanje," trdijo.

Komentarjev 14
  • feferon 13:24 21.december 2012.

    Je treba mlade uničit, ker bi lahko s svojo glavo kakšnega političnega otroka odnesli z delovnega mesta....Konkurence se je treba kmalu znebit.

  • jožateboža 10:50 21.december 2012.

    Država se boji izobražencev, ker je ne želijo podpirati, saj vedo kaj delajo politične elite.V državne službe trpajo svoje male bedake, da se lahko igrajo "demokracijo" po njihovo!Žal ste nas izobrazili že preveč, in to vas bo stalo glav :)

  • mph 10:10 21.december 2012.

    Pri janšistih ne obstaja termin "naključje". Vse je planirano, tudi dolga leta vnaprej. Vse v cilju ustvarjanja nove, III. republike po zgledu III. rajha. JBTZ, to je edina rešitev za Slovenijo.