Slovenija
11771 ogledov

Robert Golob mora na nujno operacijo

Robert Golob Saša Despot Robert Golob
V petek bo imel v UKC Ljubljana predsednik vlade nujno operacijo kile.

"Obveščamo vas, da bo imel predsednik vlade dr. Robert Golob v petek, 17. novembra 2023, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana nujno operacijo kile," so sporočili z vlade. 

"V času bolniške odsotnosti, predvidoma nekaj dni, ga bo nadomeščal podpredsednik vlade Luka Mesec," so še dodali. 

"Kila ali hernia je izbočenje trebušnih struktur, ki nastane zaradi šibkosti plasti trebušne stene. Kile so lahko prirojene ali se pojavijo kadarkoli tekom življenja. Zvišan pritisk v trebušni votlini ob dvigovanju bremen, vztrajnem kašlju ali napenjanju med odvajanjem povzroči razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila. Ta lahko vsebuje maščobno tkivo (lipom) ali del črevesa. Kile se lahko pojavijo na različnih delih telesa in so pogostejše pri moških," na svoji spletni stran pojasnjuje ptujska bolnišnica. Menda je pri moških kar dvanajstkrat bolj pogosta kot pri ženskah. Največja dejavnika tveganja sta debelost in dviganje težkih bremen. 

Oteklina se lahko pojavi tudi v modih

Kilo bolniki opazijo kot oteklino, bolečina ni nujno prisotna. "Pri moškem se lahko pojavi tudi oteklina v modih (skrotumu). Nelagodje in ostra bolečina se poslabšata zlasti ob naporu, dvigovanju ali športni vadbi in popusti v mirovanju. V ležečem položaju oteklina običajno izgine," pojasnjujejo na spletni stran ptujske bolnišnice. Če če je kila vkleščena, izboklina postane trda, rdeča, pojavi se močna bolečina. Če se stanje ne zdravi takoj, se pojavi slabost, bruhanje in infekcija. Običajno je potrebna takojšnja operacija.

Robert Golob je julija najprej šepal, nato pa kar nekaj časa hodil z berglami, na seji sveta za nacionalno varnost je bil celo brez čevlja. V njegovem kabinetu so pojasnili, da si je peto porezal na skalah v morju. 

Operacija se lahko opravi klasično ali laparoskopsko, zdravniki se za tehniko odločijo glede na vrsto in velikost kile. Pri klasični kirurg naredi rez v predelu kile in jo potisne nazaj v trebušno votlino ali pa jo delno odstrani (pri večjih kilah). V večini primerov vstavi tudi mrežico, ki učvsti oslabljene plasti trebušne stene in zmanjša možnost ponovitve kile. Pri laparoskopski operaciji kirurg naredi najmanj tri manjše reze in trebušno votlino napolni s posebnim plinom. Nato preko vodil vstavi kamero in instrumente s katerimi nežno izvleče maščobo ali črevo iz kile ter defekt prekrije z mrežico.

"Večina bolnikov lahko zapusti bolnišnico prvi dan po operaciji. Po operaciji je normalno prisotna rahla oteklina v predelu reza in manjši hematom, ki se lahko razširi na spolovilo. Če je prisotna huda bolečina, velik hematom ali bolnik ne more spontano odvajati urina, v primeru povišane telesne temperature, oslabelosti ali infekcije mora bolnik obiskati zdravnika. Dvigovanje težjih bremen, pripogibanje, sklanjanje nekaj tednov po operaciji ni dovoljeno. S tem se zmanjša možnosti zapletov," navajajo na spletni stran ptujske bolnišnice. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar Leon
    Leon 07:55 17.november 2023.

    Zakaj nihče ne komentira kako je Janez odšel na operacijo KITE ! https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/se-pomnite-tovarisi-pred-18-leti-je-odmevala-janseva-uklescena-kita-video/

  • Aqua 18:53 15.november 2023.

    RAJKO, pa si ti preprican v svojo zeno? Razen ce je tako neprivlacna da veš da je nihce nebi hotel. Drugace pa ne komentiraj o necem kat sr te ne tiče.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:10 15.november 2023.

    Se mi je zdelo,da je z Golobom nekaj narobe!! Sedaj vemo,da je kilav zato pa mu nič ne uspeva!! Hudič je pri Tini ni milosti takoj v galop dokler ne padeš v nezavest!!