Slovenija
3432 ogledov

Golob o ukradenih otrocih: V enem primeru upravičen sum

državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor.
Premier je odgovarjal na vprašanja o aktualnih razmerah v državi, zdravstvu, inflaciji in domnevno ukradenih otrocih.

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu se je začela redna aprilska seja DZ. Premier Golob je odgovarjal na vprašanja o obvladovanju razmer v državi, aktualnih razmerah v zdravstvu, naraščajočih življenjskih stroških ter o domnevno ukradenih otrocih iz slovenskih porodnišnic v času nekdanje Jugoslavije.

Vprašanje vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja se je nanašalo na trditve, da so se med leti 1965 in 1991 tudi na območju Slovenije dogajali primeri nezakonitih odvzemov otrok v porodnišnicah. 

"Ne glede na to, da gre za zgodbe iz zgodovine, so ta pričevanja srhljiva za vsakega od nas. Ne treba biti oče, da ti je to srhljivo. Nepojmljivo je razumeti, da se je kaj takega dejansko dogajalo," je na vprašanje Ciglerja Kralja odgovoril Golob. "Predstavnike teh mater smo v kabinetu predsednika vlade sprejeli lani poleti. V času te vlade so se začele stvari premikati. Ministrstvo za notranje zadeve je dalo navodila vseh enotam CSD, da sodelujejo s temi skupinami mater. Ministrstvo za zdravje se trudi po svojih močeh. Matere se mora podpreti pri opravljanju DNK testov. Po mojih informacijah se je od 59-ih primerov 45 primerov že zaključlilo, saj v nobenem primeru ni bilo dovolj dokazov, da bi nadaljevali. V enem od teh preostalih 14-ih primerov pa je DNK pokazal, da bi lahko šlo za upravičen dvom v dejansko usodo tega otroka," je nadaljeval Golob.

"Imamo pristojne institucije, ki morajo opraviti svojo vlogo. Poznamo resnične porimere iz drugih bivših jugoslovanskih republik, a očitno tudi pri nas realnost ni drugačna. Nudili bomo posredno finančno podporo, ker neposredne ne moremo. Matere smo usmerili na društvo Ključ. V kolikor ta podpora ne bo dovolj, bomo sprejemali nadaljne ukrepe," je dejal Golob.

"Klasičen primer manipulacije"

Jelka Godec | Avtor: X X

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je predsedniku vlade zastavila vprašanje v zvezi z aktualnimi razmerami v zdravstvu, ki se po njeni oceni zgolj poslabšujejo.

"Zdravstvo je prioriteta te vlade. Od tega ne bomo odstopali, niti v naslednjem mandatu. So pa težave takšne, da stvari ne moremo rešiti čez noč, ampak v dveh mandatih. To sem povedal na začetku tega mandata in mnogi so se temu smejali," je začel Golob.

"Reformo zdravstva smo razdelili v množico ukrepov. Prvi ukrep je bil, da vrnemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje pod okrilje javnega zdravstvenega sistema. Da ga preoblikujemo v obvezno, da pride pod ZZZS. Dosegli smo, da se javni sistem ne bo še naprej razkrajal. To je bil prvi, a tudi najtežji ukrep, saj smo se morali soočiti z močnimi kapitalskimi silami. Drugi ukrep je bil interventni zakon in naslovitev bolniških staležev in absentizma. V tem smo na žalost rekorderji Evrope. Tukaj moramo razbremeniti državno blagajno, saj so stroški vmes narasli na vrtoglavih 800 milijonov evrov. Letos smo sprejeli uredbo o storitvenih programih. V to uredbo počasi, a vztrajno, krajšamo čakalne vrste. Vzpostavljajo se dodatne ambulante. Sprejetih je bilo skoraj 40 ukrepov za razbremenitev administracijskih nalog. Noben od teh ukrepov, ne bo sam rešil situacije, le vsi skupaj," je obširno odgovoril predsednik vlade.

Godec je navedla, da so se, glede na poročilo ZZZS, čakalne dobe še podaljšale. A je Golob to zavrnil. "To je v poročilu res navedeno. A poslanka ni povedala, iz katerega leta je to poročilo. To je poročilo iz leta, preden je bil interventni zakon sprejet. Prav zato smo zakon tudi sprejeli.Tako da je to klasičen primer manipulacije. Z ljudmi, ki so v stiski, ki čakajo na zdravnika, je najlažje manipulirati."

Kako preprečiti "popoln kaos"?

Državni zbor 23. 9. 2022 | Avtor: Matija Sušnik/DZ Matija Sušnik/DZ

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je mnenja, da aktualna vlada nima nikakršne vizije razvoja Slovenije ter da ji je "spodletelo na vseh področjih in razmer ne obvladuje več". Zanimalo ga je, kako bo premier obvladal kritične razmere in preprečili "popolni kaos".

Dodal je, da pri nekaterih ukrepih efekt še ni dosežen, saj gre za bolj dolgoročne ukrepe. Zatrdil je, da je inflacija zdaj pod nadzorom, da je v Sloveniji rekordno nizka brezposelnost in da ima ugodno napoved gospodarske rasti. "Verjamem, da živimo v bistveno bolj svobodni družbi, kjer so dovoljeni protesti. Protestnike pred napovedanimi protesti tudi sprejmemo in tako tudi odvrnemo kakšno protestno namero," je opozicijo zbodel Golob.

Glede gospodarske vizije je Golob spomnil, da je v stiku z domačimi in tujimi vlagatelji v Sloveniji, od malih in srednjih podjetij do največjih multinacionalk. Vsi pospešeno vlagajo v Slovenijo in so v izjemnih investicijskih ciklih, je zatrdil premier ter omenil farmacevtsko, avtomobilsko in lesnopredelovalno industrijo, robotiko ter informacijsko in komunikacijsko panogo.

Energetika, matura, prekrški, trošarine ...

Državni zbor, poslanci | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Na tokratni seji sicer poslanci med drugim odločajo o predlogu prenovljenega energetskega zakona, noveli zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, noveli zakona o maturi, noveli zakona o prekrških, spremembah zakona o agrarnih skupnostih in noveli zakona o trošarinah. 

Glasujejo tudi o spremembah in dopolnitvah poslovnika DZ ter se seznanili s poročilom komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Osrednja pozornost bo ta teden usmerjena v izredno sejo Državnega zbora, ki bo v sredo in četrtek. Takrat bodo poslanci obravnavali predlog datuma izvedbe posvetovalnih referendumov o evtanaziji, uporabi konoplje in preferenčnem glasu na parlamentarnih volitvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Nevica 12:21 23.april 2024.

    Mene so zamenjali v porodnišnici in me dali napačni mami. Menda se še noben novorojenček tej potezi ni bolj upiral. Potem so preverili.... kar je prav je prav. In za to se zavzemam očitno od rojstva naprej.....

  • Plavi-mil 11:11 23.april 2024.

    Ja žalostna tema, še bolj žalostno pa je da hoče ta narcisoidni sončni kralj vladati še en mandat, ker v trem letu se ne da NIČ narediti, pa drugi mandat tudi ne, potem nas bo pa itak hudič vzel, narod ...prikaži več ali nimate zadosti plesa?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:59 22.april 2024.

    Če prav razumem je zdajšnja vlada edina do sedaj, ki je dejansko začela nekaj delati na temo izginulih otrok.