Slovenija
50 ogledov

Rok trajanja na števec

Odpadna elektronika Shutterstock
Proizvajalci. Z vgrajevanjem tehničnih zvijač namerno krajšajo življenjsko dobo izdelka.

Raziskava. Proizvajalci elektronskih izdelkov v naprave vgrajujejo tehnične zvijače, s katerimi načrtno skrajšajo življenjsko dobo naprav. To je ugotovila raziskava nemške nevladne organizacije Murks? Nein Danke, ki se bojuje proti neetični praksi nekaterih proizvajalcev. “Tiskalniki imajo na primer vgrajene števce. Ko ti dosežejo določeno število, naprava ne deluje več,” je za Žurnal24 pojasnil vodja raziskave Stefan Schridde. Pri laserskem tiskalniku znane blagovne znamke so – tako Schridde – odkrili, da neha delovati, ko doseže 50 tisoč kopij. Ko so števec znova spravili na ničlo, je naprava nemoteno delovala naprej.

Pralni stroji, tiskalniki …

Poleg tehničnih zvijač se med pogostimi metodami, ki vplivajo na krajšo življenjsko dobo, pojavljajo tudi vgradnja nekakovostnih komponent in uporaba cenenih materialov. Največ reklamacij, ker so se naprave hitro, pogosto kmalu po izteku garancije pokvarile, so opazili pri napravah, kot so pralni stroji, tiskalniki, mobilniki in kuhinjski aparati. Izjema niso niti tekstilni izdelki in obutev.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) nemške raziskave niso želeli komentirati, saj nimajo informacij o metodologiji in njenem poteku. Na vprašanje o proizvodnih trikih, kot je na primer števec v tiskalnikih, pa je vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn dejal, da se ta v tiskalnikih lahko pojavi, a ne zato, da bi z njim omejili življenjsko dobo, ampak ker se tiskalna glava po določenem številu natisnjenih strani obrabi in tiskanje ni več tako kakovostno. “Seveda pa je vprašanje, na koliko odtisov je števec naravnan in ali je takrat glava res tako obrabljena,” je dodal Okorn.

Miniintervju: “Zvijače kopirajo drug od drugega”

Kako je potekala raziskava?

Stefan Schridde | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Na spletni strani organizacije smo prejeli več kot dva tisoč pritožb uporabnikov, ki smo jih preverili. Pogovarjali smo se tudi z več sto pooblaščenimi serviserji in razvijalci. Potrdili so, da proizvajalci uporabljajo različne tehnike, ki zmanjšajo življenjsko dobo izdelkov.

Kakšne trike uporabljajo proizvajalci?

Tiskalniki imajo na primer vgrajene števce. Ko ta doseže določeno število, naprava ne deluje več. Proizvajalci pa uporabljajo tudi cenene materiale in vgrajujejo nekakovostne sestavine. Lep primer zadnjega so kondenzatorji z manjšo kapaciteto, kar mnogi proizvajalci utemeljujejo z dejstvom, da naj potrošniki za kakovost ne bili pripravljeni plačati več. To ne drži, saj bi kakovostnejši kondenzator stal le nekaj evrov več, življenjska doba izdelka pa bi se tako podaljšala za do trikrat.

Kdaj so proizvajalci začeli uporabljati te trike?

Nekateri v zadnjem času, drugi pa že zadnjih deset let ali več. Proizvajalci te zvijače kopirajo drug od drugega. Števce iz tiskalnikov zdaj najdemo tudi v 
kavomatih.

Komentarjev 8
  • police 10:26 14.september 2014.

    Res je res, poglejte sam mobitele. držijo približno dve leti poj pa krep. je pa res, da je kolega kupil isti model v trgovini in mu še danes dela kot urca!!!torej, velja za mobitele, da so samo nateg s ...prikaži več strani ponudnika le-tega. Čudno ane!!!

  • Jernej Jursnik 08:33 26.marec 2013.

    ma narobe si predstavljas,stevec je narejen da do tega dela tako kot treba potem pa ne morejo garantirati za brezhibno delovanje in ga moras ali menjati ali dati na servis.Ljudje niso zadovoljni z nicemer.Ne mores uporabljati doloceno stvar v nedogled,ker ...prikaži več potem bi bili vsi zaposleni na zavodu.to je kapitalizem.privadite se

  • Jernej Jursnik 08:30 26.marec 2013.

    mah kaj bluzis