Slovenija
188 ogledov

Rok Žavbi pred sodnika po hitrem postopku za tretjino manjšo kazen

Aretacija BIH SIPA
Pred sodnika bo v torek stopil Slovenec Rok Žavbi, ki bo v Italiji obsojen novačenja borcev za skrajno sunitsko milico Islamsko državo.

Roku Žavbiju, ki je zaprt v strogo varovanem zaporu v Tolmeču, bo sodišče v Benetkah izreklo zaporno kazen zaradi novačenja za teroristično organizacijo. Kot je povedal marca zagovornik Žavbija Samo Sanzin za POP TV, brez zaporne kazni zagotovo ne bo šlo, a upajo, da kazen ne bo previsoka.

Ker mu bo sodnik Massimo Vicinanza sodi po hitrem postopku, si Žavbi, ki je priznal sodelovanje s skrajneži in sodeloval z italijanskimi oblastmi, obeta za tretjino znižano kazen. Tako lahko Žavbi, ki mu je grozila kazen do 15 let zapora, računa na največ 10 let zapora. V zameno za manjšo kazen pa je sodeloval z oblastmi in predal vse svoje kontakte na Skypu in telefonu, elektronsko pošto in fotografije. Kot je povedal njegov zagovornik aprila lani za časnik Corriere della Sera, je Žavbi dojel, da je bil marioneta v rokah vodje skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, imama Bilala Bosnića.

Slovenski policisti so na podlagi evropska naloga maja prijeli Žavbija, ki je bil osumljen rekrutiranja vsaj dveh makedonskih borcev v italijanskem Bellunu, in ga nato dober mesec kasneje pri Fernetičih izročili italijanskim kolegom.

Šestindvajsetletni Rok Žavbi se je na bojišče v Sirijo odpravil junija 2013 skupaj s kolegom Boštjanom Skubicem. Kot je povedal v intervjuju za Mladino, se je tja odpravil kot medicinski tehnik in ne kot borec. "Boril sem se v Siriji. Če bi to prišlo na dan lani septembra, ko sem se vrnil, bi bil heroj, borec za svobodo. Zdaj pa sem terorist," je povedal oktobra leta 2014,  po tem ko se je njegovo ime prvič začelo omenjati tudi pri policijskih preiskavah.

Tedaj je Žavbi zanikal kakršnekoli povezave z islamskimi skrajneži.

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:59 11.april 2017.

    Na koncu bo pristal v Slovenskem zaporu in se praskalpo jajcih.

  • ode 08:08 11.april 2017.

    Če bo obsojen in bodo on in njegova žlahta po enem letu še živi, pomeni, da je preiskovalcem predal lažne podatke in lažne dokumente.

  • maresem 06:59 11.april 2017.

    podpišem