Slovenija
23548 ogledov

"Gospodar, odpokliči svoje pse!"

Novice: Protest rtv Saša Despot
Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS še naprej bije svoje bitko. Kot so zatrdili, obupali ne bodo.

"Čez uro in pol se začne programski svet, kjer bodo svetniki sprejeli nov produkcijski načrt. Pozvali smo jih k odstopu, ampak se to ni zgodilo. Približno eno leto nazaj so jih ustvarjalci informativno-zabavnega programa izbrisali. Izbrisali so oddajo Globus, točka preloma pa je bila oddaja Studio City," je povedala Helena Milinkovič, vodja Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki še vedno nadaljujejo z bojem proti vodstvu.

"Nato nas želijo izbrisati iz delovnega razmerja. 38 ustvarjalcev je dobilo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Novinarski sindikati smo s pooblastili 38 opozorjenih javnih uslužbencev vodstvo pozvali, naj ta opozorila prekliče. Še vedno opozarjamo, da gre za zlorabo." 38 javnih uslužbencev je bilo namreč obtoženih kršitve pravilnika o hišnem redu in delovnem času. Čeprav so pozive k umiku poslali neposredno na vodstvo, direktorja in kadrovsko službo, se vodstvo ni odzvalo. Očitajo jim tudi poročanje o demonstracijah in nepristranskost.

MMC še vedno brez odgovornega urednika

V sindikatu so opozorili, da MMC še vedno čaka na odgovornega urednika. Prav tako že leto dni opozarjajo na vse slabše razmere in napačne načrte, vendar je bilo vse neuspešno. "Izvršni urednik svojega dela ne opravlja. Za urednico so predlagali Ksenijo Koren, ki nima nobene podpore. Sindikat uporablja vsa sredstva, ki so na voljo, da naslovimo protipravno delovanje tega vodstva," so zatrdili v sindikatu.

Novice: RTV | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija. Anže Petkovšek

Podana je bila prijava

"Generalni direktor RTVS se je kot fizična oseba prijavil za organizatorja referendumske kampanje o noveli zakona za RTV. Direktor je odgovoren za zakonitost kampanje in za ureditev programskega časa soočenja na javni narodni televiziji. Zaradi tega ne more biti organizator kampanje, ker je to v nedvomnem konfliktu," so še povedali.

Opozorili so, da zaradi svojega delovanja generalni direktor na prvem soočenju civilne družbe ne more zagotoviti enakopravnega položaja obema organizatorjema kampanje. Pozvali so ga, naj se umakne iz kampanje, če želi še naprej opravljati to funkcijo. Prav tako so na Ministrstvo za javno upravo in KPK podali prijavo za kršitev zakonodaje in zavajanja javnosti in prosili za prednostno obravnavo. Prav tako so podali prijavo za kršitev zakona o volilni in referendumski kampanji.

Pozivi k odstopu

"Odstopite in odidite takoj, Uroš Urbanija, generalni direktor Andrej Grah Whatmough, Jadranka Rebernik in Igor Pirkovič. Sledijo naj mu predsednik programskega sveta in predsednik nadzornega sveta in vsi svetniki, ki so glasovali za škodljive sklepe, ki omejuje sindikalno delo," so še povedali v sindikatu. Prav tako so "gospodarju programskega sveta", ki ga niso poimensko poimenovali, sporočili: "Gospodar, odpokliči svoje pse!"

Odziv

Na izjavo Helene Milinkovič se je na Twitterju že odzval Uroš Urbanija, ki je zapisal, da je šokiran nad njenim nastopom na današnji novinarski konfereci ter da: "Vse, ki se ne strinjajo z njo, javno mirno zmerja s psi. To je nivo nekaterih novinarjev na RTV Slovenija. Je pa razveseljivo, da je tistih, ki to podpirajo, vsak dan manj. Tokrat le še 10.

 

Andrej Grah Whatmough Slovenija Saj ni res: Direktor RTV Slovenija samo zaradi tega odprl Twitter račun RTV SLO Slovenija "Generalno vodstvo RTV-ja se je odločilo, da nisem primeren voditelj Dnevnika"
Komentarjev 63
  • lojs 09:30 15.november 2022.

    včeraj sem na rtv pozorno spremljal soočenje na temo referenduma ... zopet sem poslušal nakladanje, kako naj bi se politika umaknila iz prog.sveta rtv ali dejansko sploh ne ... kot vedno tisti ZA, polni jeclanja, niso znali pojasnit kako bodo ...prikaži več našli res nepolitične osebe, ki so sicer strokovnjaki... kako in na kakšen način lahko nekdo dokaže, da je politično 100% nevtralen in neodvisen? ... če ima kdo odgovor, prosim, brez žalitev in primitivizma, torej KAKO?

  • Šustet 08:17 15.november 2022.

    Samo gdaj bereš komentarje takoj ti je razvidna SDS retorika, pimivitizem, vulgarnost, sovražnost, in ta isti potem govorijo o sožitju, strpnosti, sodelovanju?????

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:13 15.november 2022.

    A mogoče kaj od tega ni res, kar je povedala ????