Slovenija
778 ogledov

RTV Slovenija novači nove plačnike RTV-prispevka

O tem, ali bo zakon o RTV padel ali se obdržal, utegne odločati le deset odstotk Žurnal24 main
"RTV Slovenija množično razpošilja uradne priporočene pošiljke za prijavljanje RTV-naročnine," je opozorilo, ki se širi po spletu.

Pisec namiguje, da ciljajo hiše, v katerih živi več družin, saj mora po zakonu RTV-prispevek plačevati do pet družin, ki bivajo na istem naslovu, ne glede na to, če ena že plačuje prispevek. Torej, če s svojo družino živite na istem naslovu kot vaši starši, ste tudi vi zavezanci za plačilo, čeprav bivate na istem naslovu. 

Na RTV Slovenija pravijo, da ne gre za nobeno posebno množično akcijo, ampak "za izvajanje redne aktivnosti pozivanja odjemalcev električne energije, ki jih RTV Slovenija nima evidentiranih v evidenci zavezancev za plačilo RTV-prispevka". 

V zadnjem mesecu poslali 6500 pozivov

Obvestila so poslali vsem, ki imajo odjemno mesto za elektriko, pa jih RTV Slovenija nima v evidenci plačnikov RTV-prispevka. "Te aktivnosti potekajo že šestnajst (16) let in niso nič novega," pravijo. 

Dostopa do podatkov o gospodinjstvih RTV nima

Ne morejo pa, kot namiguje opozorilo s spleta, pridobiti podatka o gospodinjstvih. Če nekje živita dve družini v dveh ločenih prijavljenih gospodinjstvih, a nimata ločenega odjemnega mesta za elektriko, jih RTV Slovenija ne more najti. Bi se pa morali sami javiti. 

"Podatki o lastnikih elektro priključkov služijo Radioteleviziji Slovenija le kot pripomoček pri odkrivanju potencialnih novih zavezancev za plačilo RTV-prispevka, ki sami še niso prijavili svojih sprejemnikov. Po Zakonu o Radioteleviziji Slovenija pa je dolžnost posameznika, da v 30 dneh po pridobitvi naprave za sprejem radijskih ali televizijskih programov, le-tega prijavi RTV Slovenija in začne plačevati RTV-prispevek," pravijo 

Kot so povedali v RTV Slovenija, je prehod potekal v skladu z načrti, tako da za | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obveznost plačevanja je vezana na družino

"Obveznost RTV-prispevka ni vezana na gospodinjstvo, temveč na družino, za družinske člane pa po Pravilniku o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija štejejo zakonec oziroma zunajzakonski partner in njuni otroci, ki nimajo svoje družine. Če si je torej otrok že ustvaril svojo družino in z njo živi na istem naslovu kot starši, je mlajša družina prav tako zavezana k plačevanju RTV-prispevka ne glede na to, da je v hiši en elektro priključek," še pojasnujejo na nacionalni televiziji. 

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 60
  • Harrison 06:55 04.maj 2016.

    Pa menda ja niste mislili, da bom za tak program, ki ga niti pod razno ne gledam, sedaj še plačeval. Raje odklopim elektriko! Vi bi radi, da za objavo reklam dobite plačano 100x. Drugega kot to, tako al tako ni ...prikaži več za gledati. Luzerji, proračunski !

  • Zmago 23:17 03.maj 2016.

    ki jo je treba začeti LUPITI, pa čeprav živi pod isto streho. Saj zato toliko jadikujejo po TV kako to daživijo pri starših, pa si omišljajo razno razne PONIŽEVALNE izraze......... ker vidijo...............svojo je*beno "tržno" nišo.

  • Zmago 23:12 03.maj 2016.

    Tvoji mami je tudi enkrat eden naredil enega ....... osla ;-\