Slovenija
34 ogledov

Rudarji se bodo zaprli v jame

rudnik, rudar Reuters
Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) bodo v ponedeljek začeli stavkati v jami vse do izpolnitve njihovih stavkovnih zadev.

Stavkajoči, ki so minuli ponedeljek izvedli osemurno opozorilno stavko, namreč v petek niso prejeli januarskih plač v celoti. Rudarji so s stavko žugali tudi oktobra lani, ampak so potem le prejeli septembrske plače.

Rudnik sicer ima zagotovljena sredstva, vendar banka BKS zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga ni odblokirala računa.

Dovolj imajo zagotovil

Kot je pojasnil predsednik stavkovnega odbora RTH Anton Lisec, jim zagotovilo o sredstvih na računu ne pomeni nič in takšnih zagotovil imajo že čez glavo.

Direktor RTH Bojan Jelen je izrazil obžalovanje, da v petek niso uspeli pridobiti soglasja celovške banke BKS o deblokadi računa, pogovori z banko pa se bodo nadaljevali v ponedeljek. Ocenil je, da rudarji s stavko ne bodo pridobili prav nič, in dodal, da so se v petek s stavkovnim odborom nekajkrat pogajali, vendar odbor noče prisluhniti argumentom uprave.

Osnovna zahteva rudarjev je izplačilo januarskih plač v celoti.

Zahtevajo tudi odpravnine in premije

Družba je minuli teden sicer rudarjem izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. V ta namen je rudnik zagotovil okoli 370.000 evrov, za izplačilo celotnih januarskih plač pa potrebujejo še okoli 300.000 evrov.

Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Zapiranje bo postopno

Kolegij predsednika DZ pa je v petek sklenil, da bodo poslanci predlog novele zakona o postopnem zapiranju RTH in razvojnem prestrukturiranju regije obravnavali po skrajšanem postopku. Dokončanje zapiralnih del v rudniku bo v skladu s predlogom novele prestavljeno s konca leta 2015 na konec leta 2018.

Vlada skrajšani postopek sprejemanja zakona predlaga zato, ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona. S podaljšanjem zapiralnih del bo omogočena ustreznejša prerazporeditev proračunskih sredstev, pritisk na proračun bo manjši, preprečili pa bodo tudi nenadno povečanje brezposelnosti v Zasavju.

RTH ima sicer 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogram čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke. V lasti rudnika je več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč, ki jih želijo prodati Termoelektrarni Trbovlje, saj elektrarna na teh zemljiščih ima dva objekta. Zemljišča pa so ocenjena na tri milijone evrov.

Komentarjev 2