Slovenija
15 ogledov

Ruplova metla pokazala luknje v sistemu

Žena nekdanjega zunanjega ministra je leta 2006 z vozilom ministrstva odšla po z Žurnal24 main
Nadzor v zadevi Marjetica Rupel je končan. Zaključek: poročili kažeta na "sistemske pomanjkljivosti" pri obravnavi tovrstnih primerov.

Poročili o zunanjem nadzoru nad delom policije v zadevi Marjetica Rupel in odzivnega poročila policije kažeta na "sistemske pomanjkljivosti" pri obravnavi tovrstnih primerov, ki so medijsko in politično odmevni, so sporočili z notranjega ministrstva.

Ministrica Katarina Kresal se je za izredni zunanji nadzor odločila po tem, ko je komisija za preprečevanje korupcije zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic podala kazensko ovadbo zoper direktorja Uprave kriminalistične policije (UKP) Aleksandra Jevška in več neznanih vodilnih delavcev Generalne policijske uprave (GPU). Na podlagi nadzora je bilo pripravljeno podrobno poročilo, na katero je dala odzivno poročilo tudi policija.

V odločitev vključenih več oseb
Iz poročil izhaja, da je bila v sprejemanje odločitev v tej zadevi vključena vrsta oseb na ravni službe kriminalistične policije PU Ljubljana in UKP GPU ter v ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu.

Odločitev za prenehanje nadaljnjih dejavnosti kriminalističnega zbiranja obvestil je sprejel Jevšek po posvetovanju z vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto in pomočnikom direktorja UKP. Odločitev je potrdilo pristojno okrožno državno tožilstvo, ki je tudi formalno ustavilo kazenski postopek. Z Jevškovo odločitvijo se posamezni kriminalisti niso strinjali.

Po mnenju nadzornikov način ravnanja pristojnih na UKP generalne policijske uprave v konkretni zadevi ni imel sistemskega pokritja v zakonodaji in internih aktih policije, čemur pa policija nasprotuje in opozarja na siceršnjo ustaljeno prakso v podobnih primerih.

Nakupovanje
Spomnimo: žena zunanjega ministra Dimitrija Rupla je leta 2006 odšla po zasebnih nakupih z vozilom ministrstva. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk. Policija, ki je primer začela obravnavati, je kasneje preiskavo zaključila z ugotovitvijo, da ni zbrala dovolj dokazov za potrditev suma kaznivega dejanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.