Slovenija
3959 ogledov

Ryanair odpoveduje 40 do 50 letov dnevno

Ryanair Reuters
Kdaj imate pravico do odškodnine?

Letalska družba Ryanair je včeraj napovedala, da bo v naslednjih šestih tednih odpovedala od 40 do 50 letov dnevno, da bi tako izboljšala svojo sistemsko točnost, oziroma uskladili predvidene urnike.  

Zaradi kombinacije zamud in zmogljivosti ATC ter vremenskih motenj je sistemska točnost Ryanaira v prvih dveh tednih septembra padla pod 80 odstotkov. Ryanair, ki je v poletnih mesecih julija  in avgusta prepeljal več kot 25 milijonov potnikov in tako deloval po rekordnem razporedu in prometu, ima tudi zaostanke pri dopustih posadke, ki jih je treba dodeliti pred 31. decembrom letos. 

Odpovedane tudi linije iz severne Italije

Nekaj od odpovedi se je v zadnjih dveh dneh že zgodilo tudi na nam bližnjih linijah, poroča portal Po svetu, denimo iz severne Italije do Majorke in Madrida. Danes so bili odpovedani tudi leti iz Bologne v Dusseldorf pa iz Benetk v Frankfurt.

O odpovedih bodo sicer obveščali preko elektronske pošte in/ali SMS, sami pa si že vnaprej odpovedane lete lahko ogledate na njihbi spletni strani, kjer imate tudi možnost, da zahtevate povračilo stroškov ali da za odpovedani let izberete drugo možnost. 

 | Avtor:
 | Avtor:

Pravica do odškodnine

Če je let odpovedan, imate po evropski zakonodaji pravico do povračila, spremembe poti ali vrnitve, in tudi pravico do pomoči ter odškodnine.

Predvidene odškodnine za zavrnjeno vkrcanje, odpoved leta ali zamudo so za relacijo do 1500 kilometrov 250 evrov, do 3500 kilometrov (znotraj EU) 400 evrov in nad 3500 kilometrov 600 evrov. Če prevoznik ponudi spremembo poti in na ciolj prispete z večurno zamudo, se odškodnina lahko zmanjša za 50 odstotkov. 

Kdaj pravice do odškodnine nimate

Do odškodnine ste upravičeni, če ste bili o odpovedi leta obveščeni manj kot dva tedna pred načrtovanim datumom odhoda. Letalski prevoznik mora obvezno dokazati, ali in kdaj ste bili osebno obveščeni o odpovedi leta. Če tega ne stori, se lahko za nadaljnjo pomoč obrnete na nacionalni organ.To je v Sloveniji Civil Aviation Agency na Kotnikova19A v Ljubljani. 

Vendar pa se letalski prevoznik lahko izogne plačilu odškodnine, če dokaže, da je bil let odpovedan zaradi izrednih razmer, ki se jim s primernimi ukrepi ni dalo izogniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.