Slovenija
2099 ogledov

S plačami nezadovoljni tudi vojaki: To so njihove zahteve

Slovenska vojska Profimedia
Sindikat vojakov Slovenije in sindikat ministrstva za obrambo opozarjata na plačna nesorazmerja.

V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. V sindikatu Morsa predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Sindikati zahtevajo potrditev sestanka do 20. januarja

"V teh dneh smo zaposleni na področju obrambe priča jasnemu sporočilu vlade, da ni možno v mirnem in demokratičnem socialnem dialogu odpraviti krivic do zaposlenih na ministrstvu za obrambo (Mors) in Slovenski vojski, ki izvirajo iz parcialnih dogovarjanj posameznih poklicnih skupin ter da je te možno uveljaviti zgolj in samo skozi napoved protestnih shodov ali najavo stavkovnih aktivnosti," so zapisali v Sindikatu ministrstva za obrambo.

Zato Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, na katerem pričakujejo jasna zagotovila za odpravo in realizacijo njihovih zahtev. Med drugim zahtevajo dvig osnovne plače operaterjev v centrih za obveščanje za šest plačnih razredov, odpravo nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice ter ponovno vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini.

"Če do 20. januarja ne prejmemo potrditve skupnega sestanka, bomo na področju obrambe začeli izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke," so zapisali v sindikatu.

Analize plač v javnem sektorju po mnenju vojakov zavajujoče

V skupnem sporočilu obeh sindikatov pa so se odzvali na nekatere navedbe, da naj bi imeli vojaki s peto stopnjo izobrazbe 48 odstotkov višje plače od povprečja plač pomočnic vzgojiteljic. Kot navajajo, so analize plač v javnem sektorju zavajajoče, saj so narejene na podlagi podatkov o izplačanih plačah, in ne osnovnih bruto plač. "Višje plače vojakov so le odraz pomanjkanja vojakov in obremenitev z delom preko polnega delovnega časa," so zapisali.

Zaradi količine opravljenega dela in njegove zahtevnosti ter kadrovske podhranjenosti so izplačane plače vojakov v povprečju pričakovano višje od plač pomočnic vzgojiteljic, a osnovne bruto plače ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju, so še dodali.

S sklenjenim dogovorom vlade s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa bodo imele pomočnice vzgojiteljic za dva plačna razreda oziroma dobrih osem odstotkov višjo plačo, opozarjajo v sindikatih. "Predvidevamo, da bo glede na prve odzive vojakov njihov odliv zaradi takšnega ponižanja še večji, če se osnovne plače vojakom ne bodo takoj zvišale za najmanj štiri plačne razrede," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Pošta Pošta Slovenije Slovenija S stavko grozijo še poštarji. "Nadomestiti nas ne more noben paketomat" Natakar Poziv vladi Slovenija Na nogah tudi sindikat delavcev gostinstva in turizma: to zahtevajo
Komentarjev 12
  • Avatar pantani
    pantani 14:11 11.januar 2023.

    Vsi v JS višajo plače, gospodarstvo pa zaradi preplačane elektrike oz. prepoceni prodane in drago uvožene na čakanju. Na Jesenicah, Hrastniku, Velenju ogromno ljudi na čakanju, plače nižje, hrana dražja, ljudje nimajo za položnice in kredite!!! Vlada sestankuje o prehrani, ...prikaži več, vozijo se na koncerte z letali na skrivaj pa privatizirajo elektro podjetja in izdajajo zelo slabe obveznice z veliko obrestno mero!!!

  • robi2107 13:44 11.januar 2023.

    Tako. Komaj kak dan stara napoved se že uresničuje. Začelo se je z dohtarji. 80 na uro. Sledili so ostali dohtarji. Logično. In vlada je popustila. Zdaj sledijo še ostali. Normalno. Ko se enkrat začne, so razmerja porušena. Seveda jih ...prikaži več ne bodo vzpostavili tako, da bi tistim prvim znižali plače, ampak jih bodo zvišali ostalim. In še nekaj: plače zdaj dvigajo s spreminjanjem plačnih razredov. To je noro!! Razmerja morajo biti vezana na zahtevnost in ker se ta ne spreminja čez noč, bi morali biti..

  • Avatar NickMason
    NickMason 13:07 11.januar 2023.

    Penzionisti pa pozabljeni,bognedaj da si bolan ,si obsojen na mučno smrt ,si nimaš s kom pomagat