Slovenija
1722 ogledov

S stavko grozijo še poštarji. "Nadomestiti nas ne more noben paketomat"

Pošta Pošta Slovenije
Sindikat poštnih delavcev je izrazil svoje nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in slabega odnosa nove uprave. Če zahteve ne bodo izpolnjene, bodo primorani stavkati.

Sindikat poštnih delavcev je dejal, da bodo primorani stavkati, v kolikor vlada RS in uprava Pošte Slovenije ne pričneta opravljati svojega dela ter ustrezno ovrednotita in financirata delo univerzalne poštne storitve.

Nezadovoljstvo 

"Med zaposlenimi vre nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in brezbrižnega odnosa nove uprave, zato delodajalca pozivamo tudi k takojšnjemu začetku dogovorov glede redne in izredne uskladitve osnovnih plač. Uprava PS se mora zavedati, da nosi odgovornost do več kot 6.000 zaposlenih na PS, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo," so v sindikatu zapisali v svoji izjavi za javnost.

Prav tako so izpostavili neustreznosti Zakona o poštnih storitvah, saj se ne upošteva določba glede poplačila negativnega poslovanja iz naslova univerzalne poštne storitve (USO storitve).

Poudarili so še, da na PS vestno izvajajo vse poštne storitve, prav tako je za njih stik z ljudmi najpomembnejši faktor. Vendar morajo neustrezno oziroma neobstoječe financiranje s strani države nadomestiti s prihodki iz izvajanja konkurenčnih storitev, posledično pa zaradi tega ne dosegajo poslovnih ciljev in pričakovanj lastnika.

Poštar | Avtor: Klemen Razinger Klemen Razinger
"Poskusi kompenzacije s tržno dejavnostjo so bili do zdaj neuspešni, pomanjkanje delovne sile in težki delovni pogoji pa dodatno bremenijo PS, ki ob slabih poslovnih rezultatih ne zmore ustrezno nadomestiti odhodov zaposlenih niti dostojno plačati tistih, ki še vztrajajo," so še zapisali.

Nedosledno izplačilo božičnice

Prav tako so izpostavili, da prihaja do nedoslednosti pri izplačevanju božičnice, zaradi česar so bili otroci zaposlenih prikrajšani prazničnih daril. Opozarjajo še, da bodo zaradi neprimernega vrednotenja njihovega dela primorani službo iskati pri konkurenčnih podjetjih, kjer ne opravljajo univerzalne poštne storitve in kjer so obremenitve mnogo manjše. Zaradi tega je možen še večji pritisk na zaposlene, ki vztrajajo pri svojem delu na PS.

Delavec kot "nepotreben strošek"

Obregnili so se še ob dejstvo, da prve poteze nove uprave jasno kažejo na odnos do zaposlenih kot nepotrebnega stroška, zaradi česar se bojijo, da dolgoročnih rešitev ne bo. "Dejstvo je, da bo velik del zaposlenih, ki ne glede na vremenske razmere in posledice za lastno zdravje dnevno opravljajo naše delo, ob novem dvigu minimalne plače pristal pod to mejo. Z drugimi besedami: ti ljudje bodo plačani najmanj, kot si lahko plačan za delo, ki ga opravljaš v tej državi."

Zaradi vseh naštetih razlogov v SPD zahtevajo, da se osnovne plače uskladijo v višini odstotka inflacije. Prav tako glede na stroške izvajanja univerzalne poštne storitve zahtevajo strogo ločitev delavcev, ki izvajajo samo tovrstne storitve, ter delavcev, ki izvajajo storitve na trgu. Prav tako zahtevajo tudi opredelitev števila vozil ter deleža infrastrukture, ki sta potrebna za izvajanje enih in drugih storitev.

Komentarjev 18
  • Avatar pantani
    pantani 14:13 11.januar 2023.

    Vsi v JS višajo plače, gospodarstvo pa zaradi preplačane elektrike oz. prepoceni prodane in drago uvožene na čakanju. Na Jesenicah, Hrastniku, Velenju ogromno ljudi na čakanju, plače nižje, hrana dražja, ljudje nimajo za položnice in kredite!!! Vlada sestankuje o prehrani, ...prikaži več, vozijo se na koncerte z letali na skrivaj pa privatizirajo elektro podjetja in izdajajo zelo slabe obveznice z veliko obrestno mero!!!!!

  • karantanc56 12:09 11.januar 2023.

    Ali nebi štrajkali tudi vozniki Mercatorja, Tuša, Lidla, Hoferja itd.itd., pa komisionarji, pa skladiščni delavci, pa viličaristi, vsi smo pod minimalcem.

  • Tomaz_321 11:39 11.januar 2023.

    NAJPREJ naj poštarji delajo, tako kot je treba!! Dobil po SMSju, da moram plačati carino na neki paket... Pošljejo mi SMS glede carine, pogledam za kateri paket to gre in SE NE VIDI POPOLNOMA NIČ!!!!! Slikan paket v TEMI s ...prikaži več slabo resolucijo fotoaparata!!! PREKLETA BANDA HUDIČEVA!!!! Sploh ne vem ne za kaj gre, ne kaj je notri!!!