Slovenija
830 ogledov

S pomočjo te metode bi se lahko začeli ponovno družiti s prijatelji

Druženje; igranje Profimedia
Ekipa covid-19 sledilnika je pripravila priporočila, kako vzpostaviti družabni mehurček. Popolna osamitev ima namreč lahko tudi zelo negativne posledice.

Cilj: čim manj stikov in čim manjša verjetnost prenosa virusa

Fizično distanciranje bo še nekaj časa del našega vsakdana, pišejo ustvarjalci covid-19 sledilnika, omejevanje stikov med posamezniki pa je trenutno edini učinkovit način za zmanjšanje števila ljudi, ki jih lahko okuži oseba.

"Hitrost širjenja okužbe je odvisna od povprečnega števila stikov in verjetnosti za prenos okužbe pri stiku. Število stikov lahko zmanjšamo: če delamo od doma, če se ne družimo, če odpovemo nenujne dejavnosti, če časovno in prostorsko omejimo gibanje …
Verjetnost za prenos okužbe znižamo: z uporabo maske, z ohranjanjem distance, z izogibanjem gneči, z zračenjem prostorov, z umivanjem rok … Naša skupna cilja sta: čim manj stikov in čim manjša verjetnost prenosa ob stikih, ki se jim ne moremo izogniti,"
so poudarili.

Popolna osamitev ima lahko zelo negativne posledice

Obenem pa so opozorili, da ima lahko popolna osamitev tudi zelo negativne posledice, zato so opisali metodo oblikovanja družabnih mehurčkov. Družabni mehurček je namreč zaključen krog ljudi, majhna skupina prijateljev ali sorodnikov, ki se družijo le med sabo. 

"Taki mehurčki se vzpostavljajo med različnimi gospodinjstvi zaradi medsebojne pomoči, lajšanja socialnih in drugih stisk ali preprosto zaradi vzdrževanja stikov. Tako lahko družabni mehurček predstavlja skupina treh sodelavcev ali prijateljev, ki živijo sami in se dogovorijo, da bodo v stiku le drug z drugim," pojasnjujejo - ali pa se družini, ki živita ločeno, dogovorita, da se bodo njihovi člani med seboj družili brez omejitev (fizične razdalje in nošenja mask).

Mehurček omogoča vsaj nekaj "družbene normalnosti"

Kot prednost mehurčka so izpostavili dejstvo, da ta omogoča vsaj nekaj "družbene normalnosti", po drugi strani pa se z njim precej zmanjša možnost vnosa okužbe v zaključeni krog. "Če se zgodi, da nekdo znotraj mehurčka zboli, bomo tako virus zamejili zgolj na mehurček in se ne bo mogel širiti naprej," so dodali. Kot so pojasnili, so pri odločitvi, s kom oblikovati družabni mehurček, pomembni dejavniki medsebojno ujemanje življenjskih slogov, medsebojna oddaljenost (pomaga, če živite v bližini) in podobna toleranca ter stopnja tveganja za covid-19. "Ljudje z zdravstvenimi težavami in starejši, pri katerih je tveganje večje, morajo dobro razmisliti, kako zasnovati svoj družabni mehurček, da bo res varen," so poudarili.

Kot so še pojasnili, pa vzpostavitev družabnega mehurčka zahteva "usklajevanje in zaupanje, da se bodo pravila res spoštovala in da bo druženje potekalo samo znotraj mehurčka" - kar pomeni, da morajo biti vsi stiki izven mehurčka omejeni le na nujne in neodložljive. "Samo tako lahko tak mehurček ostaja varen in brez tveganj za vnos okužbe."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • nibbmangcont 05:03 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • lulibuc 19:18 05.december 2020.

    Bi vam jaz dal mehurček z lopato čez hrbet, kreteni tromotorni. Le kaj še ne boste spravili na te strani