Slovenija
3064 ogledov

S ponedeljkom novi potni listi

nov potni list MNZ
Od ponedeljka dalje bo Republika Slovenija začela izdajati nove potne liste. Novost tudi krajši rok izdelave.

V ponedeljek, 12. decembra 2016, bodo začeli izdajati nove biometrične potne listine z nadgrajenimi varnostno-zaščitnimi elementi in jezikovno prilagoditvijo podatkov, ki se navajajo v vseh uradnih jezikih Evropske unije. Na ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da sta tako kakovost kot zaščita pred ponarejanjem in prenarejanjem tega dokumenta izrednega pomena tudi za varnost identitete posameznikov. Zaradi hitrega tehnološkega razvoja na področju zaščitnih elementov so zato novi obrazci potnih listin dodatno zaščiteni. 

Novo - dodatna fotografija

Med zaščitnimi elementi na novih obrazcih potnih listin, ki so vidni s prostim očesom, izstopa dodana fotografija imetnika na tretji strani potnega lista, ki je zaščitena proti ponarejanju. Nove potne listine vsebujejo tudi izboljšan zaščitni element holograma, posebne zaščite, vidne pod ultravijolično in infrardečo svetlobo, ter posodobitev laserske perforacije serijske številke.

Zaradi nove fotografije imetnika na tretji strani v potne liste, izdane po 12. decembru 2016, ne bo mogoče vpisati dveh sprememb naslova prebivališča posameznika, temveč je predviden prostor samo za en vpis spremembe naslova, enako kot na potnih listih, ki so se izdajali do 28. junija 2009. 

Za izdelavo bodo potrebovali le pet dni

Državljani bodo lahko nove potne liste pridobili še hitreje kot doslej. Rok za izdelavo potnih listin in njihovo odpremo se s sedmih delovnih dni skrajšuje na pet delovnih dni. Na ta način bo zmanjšano tudi število vlog, za katere državljani prosijo, da se obravnavajo prednostno. Določila Zakona o upravnih taksah, ki določa višjo (dvakratno) upravno takso za primere, ko želijo državljani izdelavo potnega lista v roku enega delovnega dne, se ne spreminjajo. 

Nič več 48-strani

Novi potni listi se bodo po 12. decembru 2016 izdajali samo še na obrazcih z 32 stranmi, vložitev vloge za izdajo potnega lista na obrazcu z 48 stranmi ne bo več mogoča. Sprememba je posledica nizkega števila vlog za izdajo potnih listov na obrazcih z 48 stranmi, v povezavi z možnostjo, da lahko posamezniki v primerih, kot to določa drugi odstavek 2. člena Zakona o potnih listinah, pridobijo tudi drugi potni list. 

Toliko bo treba odšteti

Nova cena potnega lista z veljavnostjo 10 let, ki se izdaja polnoletnim osebam, bo znašala 46,10 evra, cena potnega lista z veljavnostjo 5 let (ki se izdaja otrokom od 3. do 18. leta starosti) bo znašala 39,30 evra, cena potnega lista z veljavnostjo 3 leta (ki se izdaja otrokom do dopolnjenega 3. leta starosti) pa 35,20 evra. Cena potnega lista je sestavljena iz stroška upravne takse in stroška tiskovine.

Do sedaj je bilo treba za potni list odšteti 42,05 evra, za potni list z veljavnostjo 5 let 35,25 evra in za potni list z veljavnostjo 3 leta 31,17 evra. Za 48-listni potni list je bilo treba doplačati 2,50 evra.

Že izdani potni listi veljajo do izteka veljavnosti. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 9
  • Žirafa 00:17 10.december 2016.

    Ma ne vem, moj je star 6 let pa mislim, da takrat nisem plačala dosti manj, kot se bo sedaj.

  • Žirafa 00:16 10.december 2016.

    Nizkocenovniki letijo že skoraj povsod. Ne rabiš imeti treh jurjev plače, da greš na Tajsko.

  • MihaPu 23:45 09.december 2016.

    A to hočeš povedati, da je bolje da ne potujejo če ne morejo? Kaj pa če jih kakšna višja sila ali pa smrt nekoga v to primora? Kot jaz vem je sicer res da v veliko držav lahko pridemo samo ...prikaži več z osebno izkaznico AMPAK v veliki večini je tudi zakon, da če slučajno nimaš pasoša s seboj ti napišejo kazen, ker po zakonu ga moraš imeti kakorkoli. Že s tega stališča Ferluci nabijaš in narekuješ da pa mali ljudje ne rabijo potnega lista. Tebi bi ga prvo vzel s takšnim razmišljanjem in sicer točno takšnii osebki delajo in sprejemajo zakone v državnem zboru in štimajo birokracijo a ne pomislijo na druge in imajo neko svoje zabito mnenje o vsem. Pa ne govorim samo o pasoših.