Slovenija
3533 ogledov

Veliko novost so obljubljali že konec februarja ...

Parkomat na ljubljanskih ulicah S. H. H.
Neverjetno, obljubljali so posodobitve, ki jih nestrpno čaka na tisoče Ljubljančanov, toda ...

V začetku leta so pri podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice za Ljubljano, v kateri uporabniki že leta parkirnine na parkomatih mestnih ulic ne morejo plačevati s kreditnimi karticami, napovedovali kar revolucionarno posodobitev – nadgradnjo parkirnih sistemov, ki da bodo po novem omogočali tudi brezstično plačevanje parkirnine z debetnimi in kreditnimi plačilnimi karticami, pa tudi plačevanje z aplikacijo Easypark v nekaterih garažnih hišah.

Dela bi že morala biti zaključena, toda ...

Kot so v začetku leta zapisali v sporočilu za javnost, se je nadgradnja začela 9. januarja, potekala pa naj bi postopoma, s predvidenim zaključkom 20. februarja 2023. Ta datum je že mimo, zato smo v "najlepšem mestu na svetu", kot ga rad imenuje župan Zoran Janković, preverili, ali je posodobitev res že zaključena, saj na nekaterih ulicah še ni moč zaslediti vsega obljubljenega. V podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice nam konkretnih podatkov oz. odgovorov niso dali ali pa niso želeli dati. 

"Obveščamo vas, da je posodobitev in nadgradnja parkirnih sistemov, s katero bomo omogočili brezstično plačevanje parkirnine z debetnimi in kreditnimi karticami ter možnost plačila preko mobilne aplikacije EasyPark, še vedno v teku. Pred pričetkom uvedbe novih možnosti plačila bomo uporabnike naših storitev predhodno obvestili," je odgovor iz podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki je dovolj zgovoren sam po sebi. Še enkrat spomnimo na njihov zapis, ki so ga 9. januarja delili z javnostjo. "Nadgradnja se bo pričela z dnem 9. 1. 2023 in bo potekala postopoma. Vsa dela bodo zaključena predvidoma do 20. 2. 2023," so zapisali. Danes korakamo v zaključne dneve marca ...

... na spletni strani LPT pa nas še vedno pričaka napis: "Plačilo parkirnine na parkomatu je možno z gotovino in sicer s kovanci petih različnih vrednosti oziroma apoenov (2 €, 1 €, 0,50 €, 0,20 € in 0,10 €). Parkomat ne vrača denarja, zato je potrebno vplačati točen znesek glede na željeno časovno dolžino parkiranja. Plačilo parkirnine na parkomatu je možno tudi z uporabo plačilnega sistema Valu ali z enotno mestno kartico Urbana." 

Parkomati, Ljubljana | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Torej v letu 2023 parkomati ne vračajo denarja (danes praktično vsak kavomat vrača denar), kar pomeni, da velik odstotek ljudi preplača dejansko dolžino parkiranja, niti ni omogočeno plačevanje s kreditno kartico, tako kot je, recimo, plačevanje s kartico urejeno v večjih mestih v tujini – je pa možno plačevanje s kartico Urbana, a to predvsem za tujce predstavlja večji organizacijski zalogaj. Dobrodošlo je tudi to, da je na ljubljanskih ulicah sicer že moč zaslediti plačevanje parkirnine z aplikacijo Easypark, kar je zagotovo izjemno priročno predvsem za mlajše generacije, ki so odraščale z mobilnimi telefoni. Na vprašanje, ali bo v bližnji prihodnosti na parkomatih, ki stojijo na mestnih ulicah, možno plačevanje tudi s kreditno kartico, nam v podjetju JP LPT niso odgovorili.

Je pa plačevanje možno na parkiriščih z zapornico, ki spadajo pod okrilje podjetja JP LPT. Obiskovali smo sedem naključnih parkirišč z zapornico in prav na vseh je bilo možno plačevanje s kreditno kartico. Pohvalno! 

Parkomati, Ljubljana | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Posodobitev z napako

Kar bode v oči, je to, da so v Ljubljani zaradi zahtev Fursa po davčnih blagajnah, morali posodobiti parkomate v letu 2022, niso se pa odločili za takšno posodobitev parkomatov, da bi ti vračali denar, pa čeprav so morali fizično zamenjati vse starejše parkomate. Tako je pravzaprav žalostno, da parkomati leta 2023 v dobu neverjetne digitalizacije ne vračajo denarja (drobiža). To vendarle počne pravzaprav vsak kavomat. In seveda posledično je žalostno tudi to, da parkomati na mestnih ulicah ne sprejemajo niti bankovcev. Ali gre pri vsem skupaj zgolj za tehnično omejitev ali za to, da upravljalec pobere več denarja, kot bi ga sicer, ne moremo soditi, a vendarle si mnenje lahko ustvarite sami. In še ena stvar, ki jo je moč opaziti pri novih parkomatih: izdajanje parkirnega listka je precej počasnejše kot pri starejših. 

Easypark v parkirni hiši Kongresni trg? Zaenkrat ni ne duha ne sluha

Spomnimo, da je pri podjetju Javno podjetje Ljubljanska parkirišča omenjali tudi možnost plačila parkirnine v parkirnih hišah preko mobilne aplikacije EasyPark, ki je že mogoča na novejših parkomatih. Toda zaenkrat v parkirni hiši na Kongresnem trgu, ki je bila izpostavljena kot prva, ki bo to omogočala, te opcije še nismo zasledili. 

Zagotovo je za Ljubljančane in ostale, ki migrirajo v Ljubljano zaradi takšnih in drugačnih razlogov, začetek prenove plačevanja parkirnin odlična novica, vsekakor pa bi si marsikdo želel, da bi potekala hitreje oz. da bi se pri Javnem podjetju LPT držali napovedanih rokov. Zdi pa se, da bo Ljubljana – upajmo, da v kratkem – končno dobila primerno (vsekakor pa ne idealno) parkirno infrastrukturo, ki bo povzročila precej manj sivih las, kot jih je ta v preteklih letih. 

Ne gre pozabiti, da v Ljubljani s parkirnino ustvarijo zelo visoke dobičke. Samo iz naslova parkirnin (brez prihodkov s strani dovolilnic) v letu 2022 ustvarili 4.075.578,48 evra (brez DDV) prihodkov, tako da je prav, da nekaj denarja vrne tudi v posodobitev infrastrukture. 

Komentarjev 4
  • bi_ba 13:26 23.marec 2023.

    Smo najbolj zahojena, zanikrna in nazadnjaška država v EU, brez vsakega upanja na izboljšanje. Pa včasih ni bilo tako. Le kam so izginili vsi sposobni, pošteni in nelažnivi?

  • Ender3 12:10 23.marec 2023.

    Kok je folk neučakan kot, da ne bi bili sredi ekonomske krize finančna pa, šele prihaja..

  • Soljatar 12:09 23.marec 2023.

    parkirnina v centru LJ, bo mogla bit najmanj 5 ojrov na uro, ne pa da se vsak s svojo kanto prpelje kamor hoče...ta pleh smrdljiv je teba isterat iz centra LJ, nevem zakaj bo moral gledat te kante, pa da ...prikaži več zasedajo pol področja Ljubljane, kaj imamo od tega?