Slovenija
45 ogledov

S simbolom za liro v nove posle

lira, Turčija, nov simbol Reuters
V Ankari so predstavili simbol za turško liro. Država se v zadnjih mesecih trudi okrepiti uporabo svoje valute v zunanji trgovini.

Turčija je predstavila simbol za svojo valuto, turško liro. Oblika sidra ponazarja dejstvo, da je valuta "varno pristanišče" za denar vlagateljev, medtem ko navzgor usmerjeni črti predstavljata njen prestiž, ki se veča, je pojasnil premier Recep Tayyip Erdogan in dodal: "Turška lira ima zdaj simbol, tako kot ga imajo ameriški dolar, evro in jen." Simbol pomeni, da se država pomlajuje, znova prebuja in poudarja svojo prisotnost kot globalni akter, je še povedal Erdogan.

Turško hitro rastoče gospodarstvo se je v veliki meri izognilo posledicam finančne krize, ki je močno udarila evropska gospodarstva. S tem so se še okrepile ambicije te države, da bi postala vodilni akter v regiji. Država se v zadnjih mesecih trudi okrepiti uporabo svoje valute v zunanji trgovini. V primerjavi z ameriškim dolarjem se je vrednost lire v zadnjem letu precej znižala, kar prinaša zadovoljstvo predvsem turškim izvoznikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.