Slovenija
33695 ogledov

S štiri tisoč evri plače živel v neprofitnem stanovanju

Neprofitna stanovanja
1/2
Anže Petkovšek
Nori podatki: V Ljubljani je neprofitno najemnino plačeval nekdo, ki je imel več kot 4.200 evrov dohodkov.

V Mariboru jo je plačevala tričlanska družina, ki je imela 4.366 evrov prihodkov, kar je več kot tisoč evrov nad cenzusom.

Občinski stanovanjski skladi lahko po razsodbi ustavnega sodišča od marca pregledajo vse neprofitne najemnike. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) je že pregledal vse, v Mariboru so letos že pregledali 325 najemnikov, v preverjanju jih je še 329.

Od 325 najemnikov, ki jih je pregledal mariborski sklad, jih kar 50, to je skoraj vsak šesti, ni več izpolnjevalo pogoja za neprofitno najemnino. Rekorderka, tričlanska družina, je imela 4.366 evrov prihodkov.


Ljubljanski sklad je odločbo, s katero so neprofitnim najemnikom določili tržno najemnino, do sedaj izdal 235 najemnikom. Rekorder po prihodkih je živel v enočlanskem gospodinjstvu in imel več kot 4200 evrov mesečnih prihodkov.

Finance so že pred skoraj štirimi leti poročale, da v neprofitnem stanovanju živel direktor javnega podjetja Vodovod Kanalizacija Krištof Mlakar, a tedaj stanovanjski sklad ni smel preverjati njegovega premoženjskega stanja. 

Ljubljanski stanovanjski sklad ima 4090 stanovanjskih enot, od tega je 126 praznih (v adaptaciji, prenovi, obnovi, namenjenih za prodaji in podobno). Mariborski stanovanjski sklad ima 2253, od tega 200 praznih, 70 od teh je namenjenih za oddajo po razpisu.

Tržna najemnina v Ljubljani dvakrat višja

Neprofitna najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje v Ljubljani je 180 evrov, tržna najemnina pa znaša 385 evrov, kar je skoraj dvakrat več.

V Mariboru je razlika bistveno manjša. Neprofitna najemnina za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje je približno 190 evrov, tržna najemnina za neobnovljeno stanovanje je le deset evrov višja, medtem ko je tržna najemnina za obnovljeno stanovanje 245 evrov. Tržna najemnina za obnovljena stanovanja znaša 4,09 evra za kvadratni meter.

neprofitna stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Najemnina za neprofitna stanovanja je določena na podlagi državne Uredbe o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih ter merilih in postopku za uveljavljanje subvencioniranih najemnin. Gre za administrativno določene najemnine, ki že več kot desetletje ostajajo nespremenjene, in niso usklajene z realnimi stroški, inflacijo ali gospodarskimi razmerami," so opozorili v JMSS Maribor.

Izoli zasluge, da se lahko pregleda vse

Da se sme pregledati premoženje in dohodke vseh neprofitnih najemnikov, je na ustavnem sodišču dosegla Občina Izola. Država je v stanovanjskem zakonu sicer predvidela, da se lahko najemnike, ki plačujejo neprofitno najemnino, vsakih pet let preveri, če še izpolnjujejo pogoje, a je v zakon zapisala, da to ne velja za tiste, ki so pogodbo podpisali pred sprejemom zakona. Ustavno sodišče je to izjemo z odločbo razveljavilo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • blueone 21:57 22.november 2017.

    Kdo je to?

  • letalec 20:27 22.november 2017.

    Seveda, saj nobeden ne ve koliko denarja porabi za nakup tenisk za sprehajanje po Sloveniji.

  • matejka65 15:03 22.november 2017.

    Ja žalostno. Mi pa 4 članska družina s prihodki 1.500€ ne dobimo neprofitnega stanovanja. Takšni,ki pa lahko plačujejo pa kradejo možnost takim,katerim bi to prišlo krvavo prav. Res pokvarjeno in nizkotno do vseh družin ali posameznikov. Iba z možem sva ...prikaži več zaposlena in delava pošteno....pošteno pa tudi plačujemo polno najemnino in komaj lezemo iz meseca v mesec. Zamisliti se nad takimi, ki nam kradejo možnosti za vsaj človeku spodobno življenje. In takih ni malo. Sram ga je lahko.................:'