Slovenija
6014 ogledov

S tem pojavom je danes pri nas postregla narava

Danes se je pri nas pojavil tako imenovani gustnado.

Kot na svoji Facebook strani poroča portal Neurje.si, danes čez dan je na območju Brnika, natančneje na polju med Brnikom in Vodicami nastal kratkotrajen dust devil oz. prašni vrtinec.

Neurje.si na svoji spletni strani pojasnjuje, da tako imenovani gustnado strukturno nima veliko skupnega s tornadom; nastane ob močnem vzdolniku zaradi sunkov vetra, ki se stekajo pred nevihto.

Gre za nekakšen vrtinčast vzdolnik ali nevihtni piš in nastaja običajno na sunkoviti fronti (gust front). Običajno gustnadi trajajo od nekaj sekund do nekaj minut. Ponavadi, še dodajajo, prašni vrtinci nastanejo ob povsem jasnem vremenu, večinoma v puščavah, ko se površina zemlje precej segreje.

Nekje že plohe

Po Sloveniji se je popoldne že povsod pooblačilo, k nam, kot gotovo že veste, prihaja hladnejša vremenska fronta. Ponoči se bo sicer zjasnilo, zjutraj bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 12 do 19, ob morju okrog 21 stopinj Celzija.

Proti popoldnevu se bo spet pooblačilo, pojavljale se bodo plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na soboto.

Podrobnejša napoved po dnevih, kje bo najbolj izrazita ohladitev, kje bo snežilo in kako bo ob morju, preberite na spodnji povezavi.

Poletna nevihta Napoved po dnevih Slovenija Podrobnejša napoved za vikend po dnevih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.