Slovenija
44036 ogledov

Podrobnejša napoved za vikend po dnevih

Poletna nevihta
Kako izrazita bo ohladitev? Kje bo snežilo? Kako bo ob morju?

Vremenoslovci že ves teden za vikend napovedujejo konec poletja, fronta, ki naj bo zajela ta vikend bo prinesla največjo ohladitev tega poletja. Vremenski portal Neurje.si sedaj objavlja natančnejšo vremensko prognozo po dnevih, podrobnosti o nevihtnem dogajanju pa bodo bolj razvidne v petek. 

Oblaki Napoved Slovenija Sneg lahko pobeli vrhove, temperatura celo pod 10°C?!
strele Konec vročine Slovenija Prihaja najhujša hladna fronta letošnjega poletja

"Hladna fronta, ki se trenutno zadržuje še daleč na severu Evrope in nad Atlantikom, bo v petek dosegla Alpe in tekom vikenda prešla naše kraje. Fronta bo izrazita, prinesla pa bo predvsem občutno ohladitev in obilnejšo pošiljko padavin," pišejo pri Neurje.si. "Nad severno Italijo bo nastalo ciklonsko območje, ki se bo nato zadrževalo nad severnim Jadranom in tam v začetku prihodnjega tedna hitro oslabelo. Od petka zvečer do vključno nedelje je pričakovati pestro vremensko dogajanje tako pri nas kot ponekod v naših sosednjih pokrajinah. Predvsem ponekod nad širšim območjem severnega Jadrana bodo lahko nastajale močne nevihte z nalivi, silovitimi sunki vetra in tudi točo."

Poslabšanje v petek popoldan

Za danes napovedujejo pretežno jasno vreme, popoldan bo predvsem nad hribovitimi predeli severne in zahodne Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. "Jutranje temperature bodo od 15 do 18, ob morju okoli 21 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 30 in 33 stopinjami Celzija," pišejo pri Neurje.si.

V petek se bomo zbudili v sončno jutro s prijetnimi temperaturami, čez dan bo po napovedih Neurje.si nekaj kopaste oblačnosti, iz katere bodo predvsem v zahodni in severni Sloveniji nastajale posamezne plohe in nevihte, kakšna pa lahko nastane tudi drugod po državi. Pozno zvečer se bo možnost nasanka neviht v severni in zahodni Sloveniji postopno povečale, zvečer bodo začele nastajati tudi nad morjem in sredi noči ali proti sobotnemu jutru dosegle hrvaško Istro in slovensko obalo. Najvišje temperature čez dan se bodo gibale do 34 stopinj Celzija.

Najhuje bo iz sobote na nedeljo

V soboto bo večji del dneva pretežno oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami. "Predvsem v južni polovici Slovenije bodo sprva možne tudi močnejše nevihte," pišejo pri vremenskem portalu. "Tekom dneva bo ponekod zapihal veter severnih smeri." Temperature se bodo gibale med 15 in 24 stopinj Celzija."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V noči na nedeljo bo oblačno s pogostimi padavinami, ponekod lahko še zagrmi, vmes bodo tudi močnejši nalivi. V nedeljo bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki bo proti popoldnevu slabel in do večera postopno ponehal, najkasneje na jugovzhodu Slovenije. "Na Primorskem bo zapihala burja, drugod bo pihal veter severnih smeri," pišejo pri Neurje.si. "Temperature se bodo gibale med 13 in 18 stopinjami Celzija, ob morju bo okoli 21 stopinj." Podrobnejšo napoved po dnevih preverite na spletnem portalu Neurje.si.

Lov na nevihte

Podrobnosti o nevihtnem dogajanju bodo pri spletnem portalu Neurje.si objavili v petek, člani njihove ekipe pa bodo "zlom poletja" pričakali na območjih, kjer bo najbolj pestro, ter o dogajanju obveščali preko njihove spletne strani.

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Meja sneženja pri 1900 metrih

Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1900 metrov, kar je po pisanju vremenskega portala nekaj povsem običajnega. "V nedeljo bo na Kredarici povsem zimsko," pišejo pri Neurje.si. "Temperatura bo padla pod ledišče, prehodno bo močno snežilo, zapadlo pa bi lahko od 5 do 10 centimetrov novega snega, ki pa bo že v začetku prihodnjega tedna hitro skopnel. Meja sneženja se bo sicer prehodno ponekod spustila tudi do 1800 m nadmorske višine. Ponekod na višjih prelazih v avstrijskih in italijanskih Alpah bo v soboto in nedeljo zelo verjetno prav prišla zimska oprema."

Obisk obale odsvetujejo

"Ta vikend vam obisk obale odsvetujemo, saj bo precej nevihtno," pišejo pri Neurje.si. "Meteorološki izračuni kažejo, da bo najbolj pestro prav na območju Istre in Kvarnerja, kjer gre od noči na soboto do nedelje pričakovati vmes tudi močne nevihte in krajevna neurja z močnimi sunki vetra, silovitimi nalivi, lahko tudi s točo. Ker nas bo v višinah zajel izrazit hladen zrak lahko v kombinaciji s toplim morjem nad morjem nastajajo tudi vodne trombe. Temperatura morja bo postopno padla."

Strele Slovenija Popotnik V Evropi ni države, kjer bi bilo huje, kot pri nas

Letošnji avgust toplejši celo od 2003

Pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko, napoved, ugotavljajo tudi, da je letošnji avgust najtoplejši avgust, odkar potekajo merjenja. "Avgust je trenutno po nižinah marsikje najtoplejši od začetka meritev, trenutno je celo toplejši od avgusta 2003," pišejo pri Ciklon.si. "Sedaj prihaja močna ohladitev, če so v teh dneh temperature vsaj štiri stopinje nad dolgoletnim povprečjem 1981-2010, bo v nedeljo zrcalna slika, torej ohladitev bo hitra in močna, ko nas bo prešla atlantska dolina se bo močno ohladilo."

Dežja lahko po napovedih portala pričakujemo veliko predvsem v soboto.  "V noči na nedeljo pa prehod izrazite fronte, ki bo upočasnjen zaradi sekundarnega ciklona nad Jadranom, marsikje bo tudi zagrmelo in občutno se bo ohladilo ob severnem vetru in burji na Primorskem," pišejo pri Ciklon.si. "Še velik del nedelje lahko pričakujemo padavine, meja sneženja pa se bo spustila tja do 1900 metrov, na območju Julijcev verjetno še nekoliko nižje."

Vremenska napoved za jesen Dolgoročna napoved Svet Accuweather napoveduje, kakšna bo jesen

Nato se bo vreme po napovedih portala postopno umirjalo, čaka nas precej sonca in spet bo topleje, jutra pa bodo ostajala sveža. 

dezurni@zurnal24.si

 


 
Komentarjev 2
  • Rudi Andoljšek 15:53 23.avgust 2018.

    Vreme se po ljudeh ravna kakršni smo ljudje tako je vreme totalno razkrojeni,razbiti ,razdvojeni med sabo ,da lahko komunistična oblast vlada nad nami.Edino to je dobro,da se vremena ne da kupiti torej vreme nam kroji usodo našega življenja.Čisto enostavno napisano.

  • Avatar praufo
    praufo 11:35 23.avgust 2018.

    komaj čakam ohladitev, sonce švasa tako, da ni res, vse je požgano, sadje pada dol, naj bi bilo zrelo, ampak saj smo šele avgusta ... totalno zjebano vreme