Popotnik
27738 ogledov

V Evropi ni države, kjer bi bilo huje, kot pri nas

strele
Zaradi svoje geografske lege je Slovenija temu vremenskemu pojavu najbolj izpostavljena, predvsem poleti. Preverite tudi razlike med našimi pokrajinami.

Poletje je čas izletov, pohajkovanja in ustvarjanja spominov po naši lepi deželi, ki nam ima ponuditi toliko lepega. Nekateri imajo raje počitnice na morju, drugi v gorah. A letošnje poletje je pokazalo zobe in nam neusmiljeno serviralo dež, točo in ob nevihtah pokazalo svojo moč ter priredilo pravo predstavo s strelami. Na Elektroinštitutu Milana Vidmarja so nam povedali, da je prav Slovenija med vsemi evropskimi državami najbolj izpostavljena strelam.

Zakaj je tako, je za Žurnal24 pojasnil Vladimir Djurica: "Slovenija leži na območju, kjer so zaradi vpliva Jadranskega morja, Alp in severno-vzhodnega celinskega podnebja, najugodnejši pogoji za nastanek nevihtnih oblakov. Nevihte na tem območju nastajajo zaradi toplega vlažnega zraka, ki se ob Alpah hitro dviguje in ohlaja. Posledično imamo na območju Primorske najvišjo gostoto strel na kvadratni kilometer v letu [n/km2/leto] in to na celotnem evropskem prostoru."

To nam je potrdil tudi meteorolog Brane Gregorčič: "Slovenija leži na prehodu iz sredozemskega v zmerno celinsko podnebje, hkrati pa ta prehod "omejuje" Alpsko - Dinarska gorska pregrada. Zračni tokovi, bogati z vlago iznad toplega Sredozemskega morja, se morajo ob gorski pregradi dvigati, zato pride do tvorbe oblačnosti, padavin tudi neviht," in dodaja, da nevihte poleti zaradi pregrevanja ozračja nastajajo tudi v ravninskem svetu.

udari strel v Sloveniji | Avtor: scalar scalar
V Sloveniji so strelam najbolj izpostavljene Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in območje Tolmina. Primorska je strelam bolj izpostavljena kot območje Ljubljanskega barja, prav tako pa so strelam bolj izpostavljeni na območju Kuma. V Sloveniji so strelam najmanj izpostavljeni prebivalci Pomurja, kamor strela udari le dva- do trikrat na leto.

Med eno nevihto tudi do 20 tisoč strel

Djurica pojasnjuje, da lahko povprečna nevihta zajema med 2.000 in 4.000 udarov strel iz oblaka v tla. To število pomeni le 10-20 odstotkov vseh strel, ki nastanejo, ostale ostanejo znotraj oblaka. Sistem za detekcijo strel SCALAR je med nevihtami v noči iz ponedeljka 13. avgusta na torek 14. avgusta na področju Slovenije zaznal približno 3800 strel, skupaj s povratnimi udari. "Skupno število strel, skupaj s tistimi znotraj oblaka, je bilo to noč blizu 20 tisoč," je za naš medij povedal Djurica.

Zalit podhod Močno deževje Slovenija Zalilo podhod, vozila plavala na vodi

Verjetnost, da strela zadene človeka?

Verjetnost, da strela zadene človeka je zelo odvisna od gostote strel na področju, kjer se nahaja. Kot poudarja Djurica, je poleg tega še veliko drugih dejavnikov, kot so: letni čas, gostota prebivalstva na kvadratni kilometer, trenutna izpostavljenost direktnemu udaru, hribovje, stavbe z ustrezno ozemljitvijo, odprtost terena, bližina visokih stavb ... "Če pri oceni izhajamo iz povprečne gostote strel na področju Slovenije, ki je okrog 3-4 udare/km2/leto in število ljudi, ki so bili udeleženi ali poškodovani zaradi udara strele, dobimo zelo majhno število reda, približno 1/500.000 na leto."

strele | Avtor: Profimedia Profimedia
Kako se pred neurjem zaščititi v gorah?

Poletni čas je enkratna priložnost za vse navdušence nad gorami in hribi, zato so slovenske gore v poletnih mesecih še posebej obljudene. A kako je najpametneje reagirati, če vas med pohodom ujame poletna nevihta?

"Zaščite pred udarom strele ni, je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči," pravi strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi in razloži: "Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko 'sprehodijo' blodeči tokovi strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestop, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov."

Nevihta Varnost Popotnik Kaj storiti, če vas ujame nevihta
Komentarjev 8
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:37 22.avgust 2018.

    in zakaj? Zato ker je Slovenija NATO vežbališče za vremensko, biološko in kemično vojskovanje

  • Stephanie_Morton 15:11 20.avgust 2018.

    Moj najboljši bratranec zasluži $ 279 / uro na računalniku. Že štiri mesece ni delovala, toda prejšnji mesec je njegovo plačilo znašalo 31925 $, ki je samo nekaj ur delalo na prenosnem računalniku. poglejte to spletno mesto ... ..... ❥❥❥ ...prikaži več❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Internet43.Com

  • Tatjana Ha 12:27 19.avgust 2018.

    Kako llahko notranje ministrstvo podpiše tako pomenbno deklaracijo . Tako zadevo bi morali vsi državljani vedeti in moral bi biti referendum moral bi vsi vedeti saj ti migranti niso krompir...