Slovenija
19 ogledov

Salmonelo odkrili v blatu

Sebastijan Zupanc, direktor Komunale Tržič Iztok Golob
Tržič. V pitni vodi ni salmonele. Neoporečna ni, še naprej prekuhavanje.

Izbruh. V blatu treh ljudi, obolelih za črevesno nalezljivo boleznijo, so odkrili salmonelo, katere izvor še ugotavljajo. V pitni vodi je niso našli, so pa odkrili sledi fekalnega onesnaženja.

Obširna raziskava

V laboratorij za medicinsko mikrobiologijo smo prejeli blato treh obolelih ljudi. Pri vseh smo dokazali, da so se okužili z bakterijo Salmonella enteritidis,” so povedali na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj.
Opozorili so, da salmonele niso odkrili v pitni vodi, in poudarili, da je prenos te bakterije prek pitne vode v literaturi tudi sicer zelo redko opisan. V iskanju povzročitelja bodo izvedli obširno epidemiološko raziskavo, ki vključuje za salmonelozo dodatne, verjetnejše dejavnike tveganja, predvsem živila živalskega izvora, so dodali in napovedali, da bodo rezultati ankete znani šele čez čas. Ljudi naprošajo, naj anketo izpolnijo in jo čim prej vrnejo.

Neoporečna vseeno ni

Indikatorje fekalnega onesnaženja pitne vode so odkrili v vseh šestih vzorcih, odvzetih z dveh vodovodnih sistemov. “Voda je sicer oporečna, vendar je sled fekalnega onesnaženja v tako majhnih količinah, da skoraj ni možnosti, da bi povzročila bolezen,” je pojasnil Sebastijan Zupanc, direktor Komunale Tržič. “Raziskujemo, zakaj se je to zgodilo. V preteklosti smo že imeli podobne primere, predvsem v virih pod pašniki,” je dodal. Ne glede na to je do odprave vzrokov neskladnosti še naprej potrebno prekuhavanje, opozarjajo na ZZV.

Komentarjev 1
  • pilotko 04:47 18.september 2011.

    Šuštarska nedelja ima s svojo prefinjeno kulinariko očitno tudi stranske učinke?