Slovenija
6156 ogledov

Sanja Ajanović Hovnik se oklepa stolčka: Odstop ne pride v poštev!

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se ji zaradi številnih očitkov obeta še interpelacija dejala, da ima "kot ministrica povsem čisto vest."

Najprej pot na politični forum v New York s štirimi sodelavkami in možem, kar je stalo 33 tisočakov, potem pa še vest, da je na javnem razpisu ministrstva za javno upravo sredstva dobil inštitut (IPES) ki je v lasti njene nekdanje poslovne partnerke.  

Ministrica za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki se ji zaradi številnih očitkov obeta še interpelacija - včeraj jo je napovedal predsednik SDS Janez Janša - je na današnji novinarski konferenci dejala, da ima "kot ministrica povsem čisto vest." Po njenih besedah, je predsednik vlade zaenkrat zadovoljen z njenimi pojasnili, koalicijskim partnerjem pa jih bo podala kmalu. 

Na začetku je pojasnila, da je finančno dokumentacijo glede potovanja v New York že predložila ustreznim organom, da jo preverijo. “Nakupi letalskih vozovnic, kot na to že dlje časa opozarjamo v javni upravi, niso optimalni. Zato bom v najkrajšem možnem času predlagala vladi, da spremeni način nakupa letalskih vozovnic,” je dejala ministrica Ajanović Hovnik.

O spornem razpisu

"O tem, da je IPES eden od prejemnikov, sem ugotovila šele kasneje. V času razpisa me nihče ni obvestil o morebitnih nepravilnostih," je pojasnila. Po njenem se bo zavzemala, da se razveljavi razpis. 

Povedala je tudi, da je na Komisijo za preprečevanje korupcije že podala samoprijavo ter zaprosilo za navodila, kako ravnati v primeru. “Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis, ki so ga strokovne službe MJU skupaj s petimi ministrstvi oblikovale, pripravljale in vodile z najboljšimi cilji," je dejala.

Podrobneje o sporni delitvi denarja

Ministrstvo za javno upravo je konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. Vrednost celotnega razpisa je približno 10,6 milijona evrov. V prvem krogu, ki se je iztekel 15. maja, je bilo za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij na razpolago okoli 6,9 milijona evrov sredstev.  Razpis je bil razdeljen na sklope, v sklop z najvišjim sofinanciranjem 300 tisočakov se je prijavil Inštitut za proučevanje enakosti spolov v lasti Kaje Primorac, nekdanje ministričine poslovne partnerice. Po številu zbranih točk bi po prvotnih pravilih razpisa inštitut IPES izpadel, prehitelo ga je pet organizacij. A ministrica Ajanović Hovnik je po vrnitvi iz New Yorka podpisala dokument in denarni sklad za sklop povečala. Tako je 300 tisočakov prejel tudi projekt omenjenega inštituta. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 51
  • Pierre 12:27 05.oktober 2023.

    Strateški forum, inštitut...neke ''ravbar-komande'' same sebi namen. Važno je da gospa mirno spi kot ministrica seveda, no kaj pa kot človek???

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:23 05.oktober 2023.

    Zdi se mi, da ona res misli, da v vsem kar je naredila ni nič spornega. Naj pove Protikorupcijska komisija, je ali ni šla čez rob.

  • atamama 21:39 04.oktober 2023.

    Redko se strinjam s komentarji glede na načine šolanja in oblike preživljanja med šolanjem. Res pa je, da noben izmed komentatorjev ni prebral novice o menjavah med njinimi ''podaniki'' na ministrstvu. In moramo reči da je bil dober strel v ...prikaži več koleno oziroma bivši zaupnik, sekretar, je kar pametno uporabljal fotokopirni stroj. Kot v bifeju, naročaš pijačo in ko kelnarca pogleda mimo jo ''potegneš'' kelnarca pa sama plačuje nepazljivost. Bo naslednjič bolj previdna komu zaupa, kajne?