Slovenija
23923 ogledov

Šarec: "Kako lahko nekdo, ki ima več kot 100 tisoč evrov, dobi otroški dodatek"

izjava Marjan Šarec Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička
Slovenski predsednik vlade se je odzval na očitke vodje Levice.

Premier Marjan Šarec se je ob robu prireditve ob Mednarodnem dnevu gluhih v Celju odzval na očitke prvaka Levice Luke Mesca na račun zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna. Zagotovil je, da ne gre za zujf, pač pa za odprav anomalij v sistemu socialnih pomoči.

otroci šola Slovenija Novo pri vlogah za otroški dodatek

Vlada je pripravila osnutek predloga zakona o ukrepih za uravnoteženje proračuna za leti 2020 in 2021, ki naj bi omejil nekatere izdatke, povezane tudi s socialnimi transferji. Čeprav osnutek še ni šel skozi usklajevanje v koaliciji in z Levico, ga je prvak slednje Luka Mesec že označil ne le za socialno brezčutnega, ampak tudi za ekonomsko zmotnega. Gre za posnemanje varčevalnih ukrepov druge Janševe vlade, je ocenil.

Za zdaj le osnutek

Šarec je v izjavi za novinarje poskusil umiriti žogico in poudaril, da gre šele za osnutek, in da nekateri skačejo, še preden je ministrica zadevo dala na mizo. "Gospod Mesec je mlad in nepotrpežljiv in komentira zadeve, ki še niso uradno na mizi," je dodal.

Luka Mesec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po njegovih besedah pri t. i interventnem zakonu nikakor "ne gre za rezanje in zujf, pač pa gre za odpravo anomalij". "Ta zakon bi sprejemali v vsakem primeru, tudi če bi imeli višjo gospodarsko rast. Se vam zdi normalno, da nekdo, ki ima na računu v tujini več sto tisoč evrov, v Sloveniji dobi otroški dodatek, ker se mu v premoženje štejejo le obresti v višini 2000 evrov? Tudi ni normalno, da nekateri dobivajo višjo socialno podporo, kot je najnižja pokojnina ali minimalna plača. Zlorabe socialnih transferjev nam vzamejo kar nekaj denarja in z njim bi lahko zgradili kar nekaj domov za ostarele," je navedel.

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Socialni transferji Slovenija Plačilo vrtca, otroški dodatek in štipendije od 1. februarja po novem

Ob robu današnjega kongresa SMC v Ljubljani se je odzvala tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer in ponovila, da bodo predlagali "zgolj tiste ukrepe, ki v sistemu povzročajo anomalije ali nepravičnosti - od napačnega ali preozkega zajemanja premoženja in tam, kjer se nam zadeve v sistemu lomijo".

Denar CSD Slovenija Otroški dodatek, vrtec, štipendije: Polovica jih odločbe še ni prejela

Prav tako je znova zatrdila, da se bodo potrudili, da kolikor je v njihovi moči, zaščitijo najbolj ranljive skupine. Tudi ona je opozorila, da ukrepi niso dokončni in bodo v naslednjih dveh tednih še stvar koalicijskih usklajevanj.

Obrazec za otroški dodatek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pripravljajo novo formulo za izračun otroškega dodatka

Med drugim sicer načrtujejo vpeljavo nove formule pri upoštevanju premoženja pri otroških dodatkih, znižanje urne postavke za osebno asistenco za tiste izvajalce, ki imajo manj kot pet uporabnikov, in znižanje varstvenega dodatka.

Dijaki Slovenija Zato je višji otroški dodatek le za najbogatejše

V interventni zakon so sicer vključeni tudi ukrepi na področju stroškov dela v javnem sektorju, ki so bili že dogovorjeni s sindikati javnega sektorja v stavkovnem sporazumu leta 2018, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Prav tako se v zakonu ureja višina nadomestila za bolniško odsotnost, ki gre v breme delodajalca, na 80 odstotkov in določa, da se zaposlenemu v javnem sektorju jubilejna nagrada za isti jubilej v javnem sektorju izplača samo enkrat.
 

Komentarjev 38
  • bernarda37 18:20 24.september 2019.

    3 del. mesta naj borza ponudi nezaposlenemu. 1 mora sprejeti. Če ne, naj naslednjih 6 mesecev oseba, ki ne sprejme dela ne dobi nič. Toda borza morar začeti delati. To se pričakuje od borze. Pa ne bo potrebna socialna pomoč. ...prikaži več. Socialne službe bi morale preverjati delo na črno, nekaterih, ki dobivajo soc. pomoč. Naj gre razprava v hramu demokracije v to smer. Sicer pa podpiram predsednika vlade g. Šarca. V tridesetih letih se je nabralo preveč dreka. Le kdo bi si upal spopasti se s tem.

  • bernarda37 18:05 24.september 2019.

    3 del. mesta naj ponudi borza človeku, ki je na borzi, oziroma na socialkii. Od 3h bo gotovo 1 pravo. Če oseba zavrne vsa dela pa naj ne dobi nič. Nič.

  • renato27 18:47 22.september 2019.

    a tega se ne vpraša kako lahko enim tajkunom kod so jankovič oprostijo 29 miljonov. Lopovi politični