Slovenija
3028 ogledov

Šarec: "Ker znam partizanske pesmi, za nekatere nisem domoljub"

državna proslava Saša Despot Državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je Marjan Šarec.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje po njegovih besedah "ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas". Kritičen je bil tudi do ekstremizma.

Šarec je spomnil, da je predstavnik generacije, ki ni aktivno sodelovala pri plebiscitnih dogodkih pred 28 leti, a to, kot je dejal, ne zmanjšuje njegovega domoljubja in pravice do njega: "Interpretacije, da je bila osamosvojitev samo zasluga nekaterih posameznikov, so zgrešene. Bila je zasluga številnih, predvsem pa celotnega naroda, ki je bil aktiven že nekaj let prej."

državna proslava | Avtor: Saša Despot Državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti Saša Despot

Opozoril na nevarnost ekstremizma

Kot je dodal, je ministriral in zmrzoval v cerkvi, ko se nekaterim zdajšnjim gorečnežem še sanjalo ni, kaj je to cerkev: "Ob državnih praznikih vedno izobesim slovensko zastavo in imam v pisarni sliko Rudolfa Maistra. Pa vendar zato, ker znam veliko partizanskih pesmi, ker spoštujem drugače misleče, ker priznavam pravice istospolno usmerjenim in ker nisem nacionalist, za nekatere nisem domoljub, temveč izdajalec."

"Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko, le manj nas je slišati," je dejal Šarec ter opozoril na nevarnost ekstremizma, pa če je levi ali desni: "V naši družbi radi s prstom kažemo na druge, ne da bi priznali svoje napake. Enotnost ne pomeni enako misliti o vsaki temi, to bi bilo prelahko. Pomeni pa enotnost v odnosu do domovine in državnosti."

Enake možnosti za vse

Slovenija ima po njegovih besedah težave, "a daleč od tega, da bi se nam bilo treba ves čas primerjati z drugimi in govoriti, kako je v tujini vse urejeno. Veliko izzivov je pred nami in nikoli ne bomo mogli reči, da smo naredili vse, kar smo si zadali sami ali pa kar od nas pričakujejo državljanke in državljani. Naša dolžnost pa je, da se trudimo vsak dan znova reševati zahtevna vprašanja, ki jih rojeva čas, v katerem živimo."

"Dobro upravljane institucije, ki zagotavljajo dostopne javne storitve, so ključ do družbe, temelječe na solidarnosti in možnostih za vse, ne glede na socialno poreklo," je tudi poudaril Šarec. Zdravstvene, šolske in socialne storitve morajo biti po njegovih besedah dostopne vsem, "ne samo tistim, ki so se rodili z zlato žlico."

Ob koncu govora pa je predsednik vlade vsem zaželel, "da bi božič preživeli mirno, tudi tisti na delovnih mestih in mednarodnih misijah".

Državne proslave v ljubljanskem Cankarjevem domu, so se udeležili tudi številni visoki predstavniki političnega in družbenega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ministri, poslanci, člani diplomatskega zbora in verski predstavniki.

državna proslava | Avtor: Saša Despot Državna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti Saša Despot

Marjan Šarec, Salzburg Slovenija Šarcu uspelo to, kar Cerarju ni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • straniscar 21:37 23.december 2018.

    Serpentinšek ne se hecat

  • Avatar Leon
    Leon 20:35 22.december 2018.

    Uspeh LMŠ gre najbolj v nos tistim ,ki želijo še naprej razdvajati ljudi , nasprotno pa niso bili sposobni sestaviti vlade .

  • Avatar luckyss
    luckyss 00:12 22.december 2018.

    Po nekaterih idiotskih komentarjih sklepam, da ste ovce s propadle nore tv zašle na nove pašnike... Brez skrbi...dober "nemški ovčar" vedno najde svoje ovce ;))