Slovenija
1325 ogledov

Takšna je odločitev vlade glede Sava Hotelov

slovenija 29.01.14. grand hotel bernardin, foto: osebni arhiv Osebni arhiv
"Ni pa namen države, da postane največji hotelir, kot je to na Kubi," pravi Janša.

Vlada je na današnji dopisni seji kot skupščina Slovenskega državnega holdinga odločila, da se osnovni kapital družbe, ki znaša dobrih 260 milijonov evrov, poveča za nominalni znesek 41,6 milijona evrov in po povečanju znaša skoraj 302 milijona evrov. ki mu omogoča uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. Dokapitalizacija SDH omogoča uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi.

"Osnovni kapital družbe se povečuje z namenom zagotavljanja sredstev Slovenskemu državnemu holdingu za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem Strategije turizma in v povezavi s sprejetim Letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022," so sporočili z vlade. 

SDH bo moral opraviti forenzične preiskave poslovanja družbe

Sava je prek družbe Sava Turizem lastnica objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije. York bi svoj delež prodal družbi Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico. Prek SDH in Kapitalske družbe je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi. V primeru nakupa bo moral SDH v skladu z današnjim sklepom vlade zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Na dokapitalizacijo SDH se je ob robu srečanja z madžarskim premierom odzval premier Janez Janša. 

Zvečerbo še seja nadzornega sveta Kapitalske družbe (Kad). SDH in Kapitalska družba (Kad) imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca.  

Kad, ki ima v Savi približno 28-odstotni delež, je zunanje cenitve že pridobil, nadzorniki pa odločitve še niso sprejeli. Sejo nadzornega sveta so začeli že v petek, ko niso sprejeli nobene odločitve, danes jo nadaljujejo. SDH, ki je lastnik nekaj manj kot 19-odstotnega deleža, pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejel v petek.

Odločitev o uveljavitvi predkupne pravice naj bi padla še pred ponedeljkovo izredno sejo DZ, na kateri bodo poslanci na zahtevo opozicije razpravljali prav o uresničitvi predkupne pravice in o priporočilih vladi, naj kot skupščina Kada in SDH to zagotovi.

Uresničevanje predkupne pravice sicer pričakujejo na gospodarskem ministrstvu, vrstijo se tudi pozivi iz opozicije in dela strokovne javnosti k temu. V javnosti je namreč vse bolj slišati o neuspešnih prodajah turističnih zmogljivosti tujcem, portal Necenzurirano je pred časom poročal o načrtih o razkosanju Save, a družba Prestige Tourism zagotavlja, da ima dobre namene.

Kot so zapisali ob podpisu pogodbe z Yorkom, nameravajo v Savo vstopiti z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, v partnerstvu z državo pa želijo, kot so navedli, izvesti obsežen investicijski cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save so pripravljeni zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev. Če državni akterji ne bodo izkoristili predkupne pravice, napovedujejo podpis memoranduma z razvojnimi zavezami.

Tako madžarski kupci kot državna lastnika bodo sicer morali ob nakupu koncentracijo priglasiti varuhu konkurence. Kot je v minulih dneh pisalo Delo, pa soglasje pri državnih lastnikih ne bi bilo samoumevno. Po informacijah časnika bi država zadrege s koncentracijo lahko rešila z zavezami o poznejši odprodaji dela Savinih naložb ali oddaji v upravljanje tretjim osebam.

Savino podjetje Sava Turizem je v turistični panogi strateškega značaja in je zaradi svojega pomena zamišljeno kot steber državnega turističnega holdinga, v okviru katerega bi konsolidirali in nato prestrukturirali državna turistična podjetja.

Komentarjev 15
  • marko345 23:05 21.februar 2022.

    Eminenca v najem se po svetu dajejo hoteli, restavracije, stanovanjski kompleksi itd. Lastniki so različni, tudi državni in privatni itd. Država mora imeti tudi nekaj zlatnine, ki se ne proda, tudi prodaja vode je bila kriminal. Mi imamo državne ceste- ...prikaži več avtoceste, Italijanske so privatne, ker jih ni gradila država.itd. pri teh hotelih, bi država pobirala najemnino, imela zaposlene Slovence, in najemnih bi jih moral vzdrževati Nikakor pa ne mislim, da privatnik ne more narediti lastnega hotela.

  • eminenca 18:05 21.februar 2022.

    pa naj mi kdo razloži, od kod sindikatom toliko lastnine , pred letom 90 ... vse mogoče so imeli od zemlje, gozdov, velikih objektov in še in še ... pa poglejmo danes, koliko so prodali in komu in koliko jih ...prikaži več še vedno propada ... zakaj? jah, jah, dejmo mau pojokcat, pa rečmo , ja moral bi dobro gospodarit, pa to bi moral pa ono, pa tretje ... ja in kaj če niso? a bo šli zato v zapor al kaj?

  • eminenca 17:56 21.februar 2022.

    no evo in zdej ste srečni, država lastnik, oz. en kapitalska družba, kaj pa je sdh al kad al pa sod, isto sranje drugo pakovanje ... to so samo mešetarji s kapitalom in samo to znajo , prelagat in delat ...prikaži več profit ... zame je pravi lastnik tisti, ki se spozna na posel in bo vlagal, delal, se pravi hotelir, gostinec, oštir, itd, z vsem osebjem z denarjem ... ne pa tole ... predvolilna poteza, da bodo levičarji spet ploskal kako je vse spet NAŠE ... bravo za še večji polom